Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2019 г.

Никнат като гъби, вехнат като вейки

Прави ли се разлика между логистични хъбове, складове и фабрики?!
 
 "Там, където са "Марица", "Струма", "Тракия", където са магистралите, заводите никнат като гъби. "Хемус" ще е реката, по която ще потекат инвестициите към Северна България" - тъй рече неотдавна премиерът Борисов.

Е, щеше да е хубаво, ако това емблематично изказване на министър-председателя отразяваше цялата истина.

Вярно е, че във Враца например немската фирма "МД Електроник" ще издигне фабрика за 25 млн. лв., но има-няма седмица след хвалбата на Борисов се натъкваме на информацията, че заводът за волани в Благоевград е спрял производствената си дейност.

В същото време работниците, които накрая останали около 200 човека, са събрали помежду си по 2 лв., за да си наемат адвокат, който да ги консултира за трудовите им права. Управителят на "АЛС – България" Шон Бош изненадващо обявил, че трите завода - в Благоевград, Ихтиман и Мусачево, се закриват поради липса на добри бизнес перспективи. Причината той обяснил с влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите. Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на AЛC – канадската Exco Technologies.

Πpeди близo гoдинa пък бeлгийcĸaтa Маlmаr, ĸoятo пpaви чacти зa aвтoбycи и ĸaмиoни, и e дocтaвчиĸ зa ĸoмпaнии ĸaтo Vоlvо и Rеnаult, обяви, че плaниpa дa ce изтeгли oт бългapcĸия пaзap. Kaтo пpичинa зa тoвa peшeниe oтнoвo бeшe пocoчeн дeфицитът нa paбoтнa pъĸa.

След 13 години работа, компанията за сладоледи и замразени храни "Фронери" (собственост на Nestle и R&R) обяви, че преструктурира бизнеса си в България, което предвижда затваряне на фабриката във Варна, в която работят 72 души. На част от служителите, които имат интерес, ще се предложи възможност за преместване в други фабрики на "Фронери" в чужбина.

Горе-долу по същото време стана ясно, че "Булгартабак холдинг" затваря цигарената си фабрика в Благоевград. И там 200 души останаха "на улицата". Същото нещо се случи и с фабриката в София няколко години по-рано.

И тук възникват няколко въпроса. Прави ли се разлика между логистични хъбове, складове и фабрики?! Как държавата ще повиши квалификацията на работната силата - основен фактор за отлива на чужди инвеститори, както и дали заводите никнат като гъби, или вехнат като вейки!?



Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар