Зима

Зима
Пролет

12 март 2019 г.

Резолюция на ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа

ЕС да се откаже от газопровода “Северен поток” 2 като задълбочаващ енергийната зависимост от Русия
 
“При сегашните обстоятелства Русия не може повече да бъде считана за „стратегически партньор“. 

Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес в Страсбург. Тя беше подкрепена от 402 депутати, 163-ма евродепутати гласуваха "против" и 89 се въздържаха.

В документа, който има препоръчителен характер за Европейската комисия, се настоява за преразглеждане на Споразумението за партньорско сътрудничество с ЕС и за ограничаване на съвместните дейности до сфери от общи интерес.

Като такива се посочват конфликтът в Сирия, борбата с тероризма и с организираната престъпност, разоръжаването, киберсигурността, климатът и миграцията, както и въпросите, свързани с Близкия изток, Северна Африка и Иран и Арктика.

Резолюцията за състоянието на отношенията с Русия е първата, гласувана от Европарламента от 2015 г. В нея се казва, че Европа не бива да се връща към пълния спектър на сътрудничество с Москва, докато тя не изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна и не се откаже от анексията на Крим.

Поставят се още условия като Русия да се отрече от комунизма и от съветския период, да освободи политическите затворници и да се откаже от опитите да влияе върху изборните резултати в ЕС.

Евродепутатите смятат, че “ ЕС следва да има готовност да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени санкции срещу отделни лица, и ограничаване на достъпа до финансиране и технологии, ако Русия продължава да нарушава международното право”, както и че европейските държави трябва да сложат край на издаването на “златни” визи и паспорти на руски олигарски, купени срещу инвестиции. Според Европарламента чрез тях се заобикалят санкциите, наложени на приближение на Кремъл. Отправя се и призив за бързо приемане на европейски “Закон Магнитски”, чрез който да се блокира имущество и да налагат санкции на лица, отговорни за корупция и нарушаване на човешки права.

В позицията на Европейския парламент се изразява “дълбока загриженост, че Русия така явно демонстрира своята военна сила, изразява заплахи за други държави и показва готовността си да използва военна сила срещу други нации в реални действия, включително съвременни ядрени оръжия”.

Изрично се споменава енергетиката като средство за увеличаване на руското влияние в Европа. Посочва се, че ЕС трябва да се откаже от газопровода “Северен поток” 2 като задълбочаващ енергийната зависимост от Русия, както и “ че никакви нови проекти не следва да бъдат изпълнявани без предварителна правна оценка на правното им съответствие със законодателството на ЕС и с договорените политически приоритети”.

Европарламентът дава и няколко препоръки, сред които създаването на механизми за контрол за финансирането на политическите партии, така че да се хващат преводи от чужбина, и на законова рамка за борба с хибридните кампании. Препоръчват се още назначаването на специален пратеник на ЕС за Източна Украйна и Крим, както и завършването на европейския енергиен съюз, който ще укрепи позициите на ЕС срещу руския енергиен натиск.



Няма коментари:

Публикуване на коментар