Зима

Зима
Пролет

12 март 2019 г.

Теменужка Петкова: Без участието на „Росатом” проектът АЕЦ „Белене“ няма как да бъде реализиран!

Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е да бъдат спазвани именно правилата.“
 
"Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има един добър резултат."

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене” в „Тази сутрин“ по бтв.
 

"Без участието на руския конструктор и производител на оборудването за АЕЦ „Белене“ „Росатом”, проектът за централата няма как да бъде реализиран", посочи още енергийният министър Теменужка Петкова.

По нейните думи именно поради този факт едно от условията е компанията да бъде привлечен към проекта.

Петкова изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана за стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да отправят заявление за интерес.

„Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене”. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион“, добави министърът на енергетиката.

Вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. До момента предварителен интерес към строежа на „Белене” са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската „Арева”.

Според Петкова блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект, обясни Петкова относно съгласуването с Еврокомисията.

Според министър Петкова фактът, че до този момент има заявен интерес и са водени разговори с най-голямата китайска ядрена компания, с General Electric и с корейската хидро-атомна корпорация, показват, че има интерес към реализацията на този проект.

„Процедурата е достатъчно гъвкава, така че тя ще създаде възможност за водене на преговори с потенциалните стратегически инвеститори, с потенциалните миноритарни инвеститори или с потенциалните желаещи да закупят електрическа енергия на база на дългосрочни договори, така че се надявам в хода на преговорите в следващите 12 месеца да има един добър резултат“, заяви още Петкова.

Тя уточни, че срокът е индикативен. „Той започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на ЕС. След публикуване на поканата в Европейския вестник започва да тече първо срока 90-дневния за подаване на заявления и по принцип този индикативен срок, който сме определили в рамките на 12 месеца“, допълни още министърът не енергетика.

Петкова обясни, че блокиращата квота е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес. 


„Ние ще имаме възможност да участваме в целия процес както по изграждане, експлоатация и съответно извеждане от експлоатация на ядреното съоръжения“, допълни министърът. Тя уточни, че не е задължително тя да бъде съответно 34%, а може да бъде и по-малък процент.

Министърът на енергетиката отговори и на въпроси, свързани с продължаването на проекта "Турски поток" през България.
Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е да бъдат спазвани именно правилата, каза още министърът на енергетиката.

„По отношение на реализацията на този проект, всички европейски правила са спазени“, каза Петкова и уточни, че е по-удачно проектът да се нарича „Балкански поток“.

„Когато някой иска гаранции, говори, че правителството трябва да издейства такива, че ние нямаме гаранции от Брюксел, ще кажа следното: нека си спомним защо беше спрян проектът „Южен поток“. Той беше спрян заради грубо нарушение на първо място на третия либерализационен пакет и на второ място беше спрян поради нарушения в областта на обществените поръчки“, допълни Петкова.

„Българският премиер, българското правителство се борят единствено и само за националните интереси“, каза още министърът на енергетиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар