Зима

Зима
Пролет

1 април 2019 г.

Трикът "клин клин избива" бори издънките на властта

Явно сиромахомилството ще е червеното знаме на управляващата партия тази година...
 
Само за един ден - четвъртък, прокуратурата успя да удари три едри бизнес структури - държавния "Кинтекс", частния захарен завод на Ветко Арабаджиев в Пловдив и частна таксиметрова фирма под тепетата. 

С една дума отново в центъра и по места службата на Сотир Цацаров подава ръка на властта, за да я измъкне от блатото, като погва удобните врагове по метода "клин-клин избива". 

На този фон вече за апартаментите на вождове и замвождове във властта няма да се говори, а ще се обсъждат нашироко "подвизите" на червените тоги, борещи се с лошите хора у нас и по света. Защото сред бастисаните от прокуратурата и ДАНС имало и офшорни грешници. А това придава определен привкус на инцидентите - усещане за нещо потайно, криминално и далечно. Макар че да имаш офшорка, не е наказуемо дори в Стара Европа.

Първо, Окръжна прокуратура - Пловдив, наблюдава досъдебно производство за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери от страна на дружества, занимаващи се с таксиметрова дейност. Досъдебното производство е било образувано след проверка по подаден от началника на областния отдел "Автомобилна администрация" - Пловдив, сигнал, съдържащ данни за данъчни  документни и други престъпления. 


Второ, на 28 март 2019 г. специализиран екип от прокурори, следователи и полицаи е нахлул в сградите на "Захарен комбинат" АД - Пловдив, откъдето са иззети мобилни телефони, компютри и документи, свързани с офшорна собственост. 

Трето, в рамките на досъдебно производство  Специализираната прокуратура извършва следствени действия в  офисите на дружество "Кинтекс". Изземат се документи и се претърсват помещения.

Та това е милиционерско-прокурорската новина, която трябва да накара народът отново да повярва в доброто точно преди изборите за Европейски парламент през май и местните избори есента. Но е ясно друго - затова ще си пати не нашият бизнес, докато нашите предприемачи ще се чувстват спокойни да продължават своите бизнес упражнения.

Поне така изглежда засега сценарият за всеки, който не вярва на властта. Още повече  че известен политолог анонсира в ТВ ефир как Цветан Цветанов възнамерява да води двете избирателни кампании тази година - агресивно и с акцент върху това  какво притежават като имоти и богатство хората от опозицията. 


"Може да очакваме изключителна кампания от страна на ГЕРБ. Цветанов изцяло ще базира кампанията на "вижте ги те какво имат", посочи политологът Татяна Буруджиева.

Явно сиромахомилството ще е червеното знаме на управляващата партия тази година, под което ще маршируват в стройни редици ротата на платените политолози, кохортата на Специализираната прокуратура и специализираният съд, фалангите на ДАНС и МВР като цяло, плюс митниците, Агенцията по вписванията и т. н. С единен план и обща цел. С една дума, вижте се вие какви сте...

Проблемът обаче на ГЕРБ е друг - как да накара хората да гласуват за познатото им статукво, което те не могат лесно да забравят, защото гневните от властта имат на разположение голям избор сред опозицията. Освен това една такава политика - подчинена на девиза "И вие сте маскари", може да дава само краткосрочни и най-вече слаби мобилизационни резултати предимно сред периферията от привърженици на ГЕРБ. Борбата с корупцията ала "Виж те се вие какви сте..." или " И вие сте най-малко същите маскари като нас..." няма да донесе чаканите мащабни резултати.

Впрочем първата крачка в тази посока вече е направена - държавният "Кинтекс", който конкурира успешно частните фирми за износ на оръжие и материали с двойна употреба, ще бъде бастисан по прокурорски и ще бъде изваден от играта. Защото в търговията с оръжие е важно да имаш добра репутация.

Мястото на таксиджийската фирма от Пловдив ще бъде заето от нейни конкуренти, които са явно по-наши, а захарният завод на Ветко Арабаджиев вероятно ще бъде или продаден, или затворен за радост на конкуренти и вносители на сладкото.

С една дума, парите не миришат - тънко житейско наблюдение на един римски император.


Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар