Зима

Зима
Пролет

26 юни 2019 г.

Европейският съд в Страсбург призна правото на Италия да не приема кораб с мигранти

В решението си ЕСПЧ изразява надежда, че италианските власти ще продължат да оказват необходимата помощ на онези лица, които са в уязвимо положение
 
Европейският съд по правата за човека (ЕСПЧ) отхвърли иска на екипажа на германския хуманитарен кораб "Сий-уоч 3", който е в Средиземно море от 14 дни с десетки спасени мигранти, да акостира в Италия, се казва в съобщения на съда, цитирано от БТА и ТАСС.

В него се посочва, че той е решил да не задължава италианското правителство да приеме намиращите се на борда на хуманитарния кораб мигранти, тъй като то вече е разрешило на най-уязвимите пътници, включително бременни жени и деца, а също и на един от мигрантите, който се е чувствал зле, да слязат на италианския бряг.

В решението си ЕСПЧ изразява надежда, че италианските власти ще продължат да оказват цялата необходима помощ на онези лица на борда на "Сий-уоч 3", които са в уязвимо положение поради възраст или здравословно състояние.

На 12 юни корабът спаси 53 души край бреговете на Либия. Оттогава италианските власти са разрешили 11 от спасените мигранти да слязат на сушата по медицински или хуманитарни причини, но отказват да приемат останалите.

"Ще вляза в италиански води и ще доведа (мигрантите) в безопасност на Лампедуза", заяви пред в. "Република" капитанът Карола Ракете, имайки предвид италианския остров, където са довеждани много бедстващи мигранти.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обаче заяви, че хуманитарната организация "Сий уоч" би трябвало да ги отведе в Холандия, тъй като корабът й плава под холандски флаг, или в Германия. "Каквото и да е решението (на ЕСПЧ), моята позиция няма да се промени", подчерта той. "Що се отнася до мен ("Сий-уоч 3"), може да остане в морето до Коледа или Нова година, но няма да пристигне в Италия", допълни Салвини.

Ако наруши нарежданията на италианските власти, корабът подлежи на глоба от 10 до 50 хиляди евро.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар