Пролет

Пролет

27 август 2019 г.

Спад от 100 000 туристи отчитат по морето ни през юни

Спадът по Южното Черноморие е около 55 000 души, а по Северното - около 44 000 туристи
 
"Близо 100 000 души по по-малко са били почиващите през този юни по морето ни, сравнено със същия периоди на миналата година."

Това каза във Варна директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, където се провежда 69-тата научна конференция на Международната асоциация на научните експерти по туризъм.

Драганов уточни, че спадът по Южното Черноморие е около 55 000 души, а по Северното - около 44 000 туристи. Той отбеляза, че е имало и хотели, които са работили от началото на сезона с много добра заетост - над 80 процента, а през август са достигнали 100% заетост.

"Ние имаме прекрасни хотели, които работят много добре и се позиционират добре на външните пазари, но в същото време има и хотели, които са с ниско качество", обясни експертът, цитиран от БТА. За намалението на туристите той обясни, че при туризма почти винаги след значителни нараствания следват спадове.

Драганов допълни, че България е туристическа дестинация четири сезона, защото те са ясно изразени. И уточни, че през летния сезон страната посреща най-голям брой чуждестранни туристи, броят на българските също е най-висок, а лятото представлява малко над 50 процента от туризма.

"През есенния сезон обслужваме около 1.7 милиона чуждестранни посетители, зимният период е най-силен след летния, а най-слаб е пролетният - с 1.1 милион чуждестранни посещения", каза още специалистът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар