Зима

Зима
Пролет

26 август 2019 г.

Как изчислява Борисов, или 34 милиона стават 200 милиона

"20 хиляди души работят тук в България", обяви Борисов, но се оказа, че това не е вярно...
 
Топъл августовски ден. 

Премиерът на България Бойко Борисов шофира джип на Национална служба за охрана (НСО), а в колата са още министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

"Много ми е кеф така - първо минаваме по нивите, после на чакъл и след това на асфалт. Не ви ли е драго като го гледате", обръща се Борисов към спътниците си в колата, докато кара през черен път. Всичко това се излъчва в реално време в страницата на премиера във "Фейсбук". След кратка лятна пауза той е възобновил живите предавания от "джипката".

Оказва се, че министър-председателят прави неочаквана проверка как върви строежът на магистрала "Европа", като в непринуден разговор с Караниколов обяснява и какво следва в програмата му.

"Емо, ще откриваме завод след малко", след което министърът на икономиката дава кратък отчет за откриването на нова производствена мощност на "Кока-Кола" край София.

"Инвестицията е за малко над 34 млн. лева. При 50% реализиране на инвестицията, държавата ще отговори с 1.8 млн. лева, с които ще изградим съпътстваща инфраструктура. Тя включва входове към бул. "Европа", кръгово кръстовище и допълнителна инфраструктура. "Кока Кола" към момента имат 20 хил. работници тук, което е 0.7% от пазара на заетите в България", завършва Караниколов.

Така в закачки делегацията с политици пристига в базата на компанията, която се намира в непосредствена близост до Костинброд. Там Борисов е посрещнат от изпълнителния директор на "Кока-Кола ХБК България" Юрг Буркхалтер. Докато обяснява как е дошъл по новостроящата се магистрала "Европа" премиерът не пропусна да отбележи, че "асфалт не се яде, бе, човек, ама се правят заводи". След това си припомни и думите на икономическия министър.

"20 хиляди души работят тук в България", обяви Борисов, но се оказа, че това не е вярно.

"В България работят 2500 души. С тези, които непряко са свързани с работата ни бройката достига около 20 хил. души", уточни Юрг Буркхалтер.

Това не смути българския премиер, който се разходи в производствената база. В края на обиколката си той беше спрян от журналисти, за да коментира думите на президента Румен Радев, който през уикенда заяви на Шипка, че България е закотвена на дъното на Европа при управлението на Борисов. Тогава обаче той не си спомни за думите на Караниколов, че инвестицията на "Кока-Кола" е за 34 млн. лв.

"Не му отива на Шипка на такъв ден да говори такива неща. Ето днес откриваме поредна инвестиция - 200 млн., нови работни места, паралелки за специално образование", каза Борисов.

Малко след това в профила на Борисов във "Фейсбук" се появи съобщение, в което не се споменава нищо за въпросните 200 млн. лв. "Инвестицията е за над 34 милиона лева. Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1 777 814 лева. Асфалтът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати", пише в публикацията.

По-късно навлиза в друга тема. Помолен от медиите, обосновава назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия с думите: "Пламен Георгиев е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика".

В официалната биографична справка за Георгиев, достъпна в сайта на Народното събрание, "няколкото образования" се изчерпват с диплома по "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и едногодишна магистратура в същото учебно заведение по "Право на Европейския съюз".

От отчета на КПКОНПИ пред Народното събрание е видно, че комисията е отправила 147 иска за отнемане на имущество в полза на държавата на обща стойност 316.7 млн. лв. Уважени са 8 иска за 5.9 млн. лв. През 2018 г. са влезли в сила 16 съдебни решения (заведени дела от предишен период, преминали през всички съдебни инстанции) на стойност 7.3 млн. лв. Милиардно число се вижда единствено в общата стойност на поисканите 433 бр. обезпечения - за 2.86 млрд. лв.

"Няколкото езика", владеени от Георгиев, са три. В биографията му са изброени английски, руски и испански. С най-висока степен е английският, за който е посочено ниво С1. Според Общата европейска референтна езикова рамка това е предпоследното ниво преди съвършеното владеене на езика. Степента предполага, че достигналият до нея може да разбира дълги изказвания, телевизионни предавания и филми, да възприема при четене дълги и сложни текстове, включително специализирана литература, статии и технически инструкции. Очаква се да се изразява гладко и непринудено, както и да умее да пише добре структурирани писмени текстове-писма, доклади, есета и др.

За руския Пламен Георгиев е отбелязал ниво В2 за четене и разговор и по-ниското В1 за писане. В2 предполага умение да се четат статии и доклади със съвременна проблематика, както и съвременна литературна проза, да се участва безпроблемно в дискусии на познати теми.

С най-ниско ниво на познаване е посочен испанският език. Нивото - А2, означава умения за общуване с елементарни изрази, задаване и отговаряне на прости въпроси и писане на кратки текстове като пощенски картички или попълване на формуляри.

Това показва проверката на фактите по днешните изказвания на Борисов. За зрителите му във "Фейсбук" - разликата може и да не стане ясна.

 Бойко Борисов и Юрг Буркхалтер по време на визитата на премиера в завода на "Кока-Кола"

Михаил Стоянов, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар