Зима

Зима
Пролет

28 август 2019 г.

Защо го избрахте за консул? Ами, защото така!

Цялата постановка с изпращането на Пламен Георгиев в Испания крещи, че за нея трябва да се мълчи...
 
„Защо избрахте Пламен Георгиев за консул във Валенсия, г-н Борисов“? „Ами защото така“!

Горе-долу така звучи диалогът между журналисти и премиера Бойко Борисов по повод назначението на бившия председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

Първия си коментар по казуса Борисов се видя принуден да направи близо две седмици след самото назначение на Георгиев. Назначение, случило се в закрито заседание на Министерския съвет. В най-отпускарския сезон в годината.

Цялата постановка с изпращането на Пламен Георгиев в Испания крещи, че за нея трябва да се мълчи. Ако може – да се покрие. Ако може – да не се разчува.

Затова и в типичния си стил Борисов се беше покрил седмици наред. Уви, появи се прерязване на лента на завод, а знаем, че премиерът не търпи липси от такива редки мероприятия.

Назначението на Пламен Георгиев е толкова лишено от логика, че дори за обигран манипулатор като Борисов беше трудно да намери някакви аргументи.

„Пламен Георгиев е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика“, обясни запенен премиерът. Но тъй като му се стори недостатъчно, даде най-доброто от себе си: „Има достатъчна езикова подготовка. Така че не виждам за консул… Вие не можете да изброите никъде консулите в Европа“.

В думите на Борисов може съвсем ясно да се проследи линията: „Толкова синекурни длъжности има, вие баш за Пламен Георгиев сте се хванали“. И трябва да се признае, че Борисов е прав. Но опитите му да оправдае нелогичното изпращане на бившият шеф на КОНПИ, а след това и на КПКОНПИ за дипломат показват само едно. Показват колко зависим или благодарен, или задължен е Борисов на Георгиев. Защо това е така – само можем да спекулираме.

Но коментарът на Борисов показва и още нещо. Борисов е преминал далеч отвъд границата на търсене на обществено приемлива маскировка за своите решения, вземани в разрез с обществения интерес.

Тактиката на Борисов много прилича на подготовка за оттегляне. Поставяне на доверени фигури на възлови позиции, така че да няма риск от търсене на отговорност. 


И удовлетворяване, или дори обезщетяване на поелите негативи доверени хора, които биха могли и да променят позицията си при предстоящото разместване на управленските пластове.
 Пламен Георгиев

Мирослав Иванов,  Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар