Зима

Зима
Пролет

30 август 2019 г.

Димитър Манолов: Извънредният труд да се плаща, а не да се отчита като работа на някакъв по-специфичен график

"Полагането на извънреден труд заради лоша организация на производствения процес е в огромни количества."
 
КТ "Подкрепа" призова да се преосмисли принципът за сумирано работно време.
 
Според лидера на синдиката Димитър Манолов по този начин работодателят заобикаля плащането на извънредния труд.

"Формираното изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които то няма място. Полагането на извънреден труд заради лоша организация на производствения процес е в огромни количества. Нямам нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време, в почивни дни, в национални празници, а не тези норми да бъдат по някакъв начин заобикаляни", посочи Манолов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза, че темата ще е част от обсъжданията на въпроса за промяна на трудовото законодателство. Очаква се през есента да има предложения.

"Имахме предложения като министерство, но те не срещнаха общото разбиране и подкрепа на социалните партньори. Работодателите са на друга позиция. Това, което беше направено по-рано, беше да се усъвършенства механизмът за отчитане на сумираното работно време чрез промени в наредбата, но въпросът се поставя общо въобще за мястото на този механизъм. Това са въпроси, които се дискутират в рамките на тази работна група", разясни министърът.

София е домакин на международна конференция "Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място". Организатор на форума е Конфедерацията на труда "Подкрепа".

По-рано през деня лидерът на синдиката Димитър Манолов коментира темата за заплащането на извънредния и нощния труд пред БНР. 


“В България не успяхме докрай да разрушим системата на заетостта, но имаме един много сериозен проблем, свързан с работното време. Т.е. тези гъвкави форми на заетост, които се диктуват не от желанието на работника, а най-често от желанията на неговия работодател. Работодателите викат работниците тогава, когато те има какво да работят, задържат ги до по-късно в събота и неделя, това нещо не се доплаща и т.н. Извънредният труд да се плаща, а не да се отчита като работа на някакъв по-специфичен график. Работата е сутрин от 9 вечер до 5 и всичко извън това трябва да се плаща по-скъпо като труд“, категоричен е Манолов.

Той допълни, че синдикатите не изключват възможността да организират демонстрация на недоволни от заплащането и условията им на труд медицински специалисти.

“В България извънредният труд стана възможно да се полага по всякакви причини, а не просто там, където процесите на работа са непрекъсваеми и т.н. и където не можеш да отречеш тази потребност. Ще работим по тази тема. И по идеята за заплащането на нощния труд, разбира се“, каза президентът на КТ "Подкрепа".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар