Зима

Зима

13 септември 2019 г.

Директорът на програма "Хоризонт" подаде оставка

Десетки журналисти от много български медии протестираха пред сградата на Българското национално радио

Николай Кръстев, директор на програма "Хоризонт" на Българското национално радио, е подал оставка тази сутрин. 

Той беше назначен на поста вчера, а до този момент не е ясно дали желанието му е удовлетворено, съобщава бтв.

Според Кръстев това е морален акт и всеки трябва да си носи отговорност за действията.


Десетки журналисти от много български медии се събраха на протест пред сградата на Българското национално радио, след като вчера обществената медия свали от ефир известния съдебен репортер и водещ на сутрешния блок „Преди всички” Силвия Великова.

По-късно шефовете на радиото обърнаха позицията си и обявиха, че връщат Великова в ефир.

Това обаче не спря журналистическия протест, като участниците в него подчертаха, че основното не е защо някой е отстранен или върнат, а защо България остава на 111-то място по свобода на словото.

 
"Не ми е оказван натиск за свалянето на Силвия Великова от ефир", подчерта днес Кръстев. В крайна сметка Великова беше върната в ефир, а "Хоризонт" замлъкна заради непланирана техническа профилактика.


"БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи. Проверката е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев", съобщиха от прокуратурата.

Премиерът Бойко Борисов разкри, че е говорил със Силвия Великова и поиска да се прекратят "безобразията" в БНР. Премиерът каза още, че не е стъпвал в радиото от 10 години и не познава изпълнителния директор.

"Изпълнителната власт само дава парите и не се меси. Казах му, че все пак съм и председател на партия, което ме прави шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избори и, ако не оправи това безобразие, ще дойда в парламента и ще поискам групата да му иска оставката", заяви премиерът.

Междувременно стана ясно, че Комисията за регулиране на съобщенията извършва обстоятелствена проверка на всички факти и обстоятелства по отношение на излъчването на сигнала на БНР, съобщиха от комисията. След приключването на проверката КРС ще излезе с официално становище.Няма коментари:

Публикуване на коментар