Зима

Зима
Пролет

28 септември 2019 г.

За надничането в канчето на богатите

Става дума за елементарна потребност да знаем какво се случва с нашия бизнес, какво е неговото отношение към обществото ни, какви са неговите приноси или пък хитрувания
 
Организацията „Обсерватория на мултинационалите“, базирайки се на информация, получена от френския индекс САС 40, който включва 40-те най-големи по пазарна капитализация френски дружества, издаде книга, озаглавена „Истинската годишна равносметка на големите френски предприятия 2019 г.“

Заплати, дивиденти, данъци, парникови емисии, отпадъци, права на работниците, лобистка дейност, равенство между мъжете и жените – всички тези факти и изводи са изложени не от гледна точка на финансовите пазари или на ръководствата на самите дружества, а от гледна точка на обществото – тоест животът на тези фирми и проблемите, които той поставя от гледна точка на интересите на работниците и на гражданите.

В съдържанието намираме следните заглавия: „Големите френски предприятия (ГФП) създават ли богатство за всички?“, „ГФП съдействат ли за опазването на климата?“, „Как ГФП третират своите работнички и работници?“, „Какво е въздействието на ГФП върху планетата и нейните обитатели?“, „ГФП правят ли света по-добър?“, „ГФП съдействат ли за здравата икономика?“, „ГФП вредят ли на здравето?“, „ГФП подобряват ли нашата демокрация?“

И както показват наблюденията ми върху ефекта на подобни публикации, във Франция със сигурност ще започне солидна обществена дискусия. Например неправителствената организация Аttac, изключително чувствителна към световните финанси от гледна точка на интересите на обикновените граждани, веднага публикува статия със заглавие: „TOTAL: четирите числа, които показват токсичността на тази мултинационална компания за хората и за планетата“. Освен днешните финансови параметри на дружеството, авторите припомнят и парламентарно разследване от 2014 г., което се опитва да си обясни как така ТОТАL две години излиза на загуба във Франция и съответно не плаща данък печалба. 


За да бъде ясен мащаба на компанията, ще отбележа, че корпоративният данък платен от нея за миналата година възлиза на 5 млрд евро, разпределените дивиденти и обратно изкупуване на акции е на стойност 10 млрд евро, а официално декларираните харчове за лобистка дейност за миналата година са 5 млн. евро. ТОТАL има 166 дъщерни фирми в офшорни зони по света.

Пиша това и изпитвам завист към френското общество. В случая не заради стандарта на французите, отколкото заради чувствителността им към всеки факт, който има отношение към техния живот. Защото те знаят, за разлика от нас, че животът на френския бизнес има значение не просто само за хората, които са свързани с него, но и за всички граждани на републиката.

С  гражданска тъга си спомням как през 2015 г. се надпреварвах със себе си да пиша статии и коментари, в които изнасях официалния факт, че 100-те най-големи фирми в България обявяват съвкупна загуба за 2014 г. от 4,427 млн лева при сумарни приходи от 58 млрд лева. Съвкупният финансов резултат на 100-те най-големи фирми у нас беше отрицателен! Говорих с партийни ръководители и депутати, те се усмихваха, викаха „Ама верно ли?“, повдигаха рамене и набутваха парадокса някъде в гънките на подсъзнанието си. А аз си мислех, че държавниците ще скочат ще направят поне парламентарна комисия, която да проучи как така приходи от 58 милиарда завършват катастрофално със загуба от 4 милиона.

В случая не става дума за враждебно отношение към бизнеса, нито за невъзпитано „надничане в канчето“ на богатите. Тук става дума за елементарна потребност да знаем какво се случва с нашия бизнес, какво е неговото отношение към обществото ни, какви са неговите приноси или пък хитрувания. 


И тъй като нашето общество е лишено от такава информация, а и самото общество чрез своите медии, партиен и парламентарен живот, показва, че изобщо не се интересува от такива въпроси, не ни остава нищо друго, освен да се образоваме за проблемите на такива общества като френското.

Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар