Зима

Зима
Пролет

11 октомври 2019 г.

Пеевски и вечните неудачи на кръга „Капитал“

Мечтата на Иво Прокопиев съвпада с мечтата на всеки парвенюшки забогатял олигарх...
 
Тази година две много важни събития в страната по стечение на обстоятелствата почти съвпадат във времето. 

Това са изборът на нов главен прокурор на 24 октомври и местния вот на 27-ми същия месец. Това силно превъзбуди медиите от кръга „Капитал“ на „добрия“ олигарх Иво Прокопиев, който никога не е крил нито грандоманските си политически амбиции, нито явните си домогвания до Темида.

Мечтата на Иво Прокопиев съвпада с мечтата на всеки парвенюшки забогатял олигарх. И тя е да завоюва своего рода златен шлем, или тройна корона, ако използваме спортната терминология. А именно: Да контролира „мейнстрийма в медиите“ (цитат по самия Прокопиев), да овладее значителен властови и политически ресурс, и да разчита на послушна и зависима съдебна система.

Първото безспорно е факт – Прокопиев контролира не само собствените си издания, а цяла галактика от вестници, сайтове, телевизии и журналисти под прикритие, които работят във формално независими от него медии.

По отношение на политическите си проекти разградският приватизатор от времето на масовия грабеж при Костов търпи крах след крах. Партийните му инженерства са многобройни като медиите му и Прокопиев не жали ресурс, за да ги лансира, но уви, те остават електорално импотентни. Джафкането срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски екзалтира една малобройна фашизоидна тълпа от професионални протестъри, но нищо повече.

Що се отнася до съдебната система, там Прокопиев има определени успехи, защото и той самият не крие, че магистрати като шефът на ВКС Лозан Панов и скандалният шеф на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев са „правилните магистрати“. Голямата цел на разградския олигарх да има послушен и зависим от него главен прокурор обаче е на път да се сгромоляса. Нито един от неговите „правилни магистрати“ не посмя, пък и няма капацитета да се кандидатира за поста.

Затова и Прокопиев, който е подсъдим заради мегадалаверата ЕVN, впрегна целия си медиен ресурс, за да атакува кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Атака, лишена от всякакви смислени аргументи и доводи.

Флагманът на Прокопиевата империя - „Капитал“ например пише“ „Обявената статистика за неговата работа (На Иван Гешев – б.ред.) звучи внушително, но е безсмислена и безполезна”.
 

Излиза, че когато работата на един магистрат е внушителна и добре свършена, за капиталци това е безсмислено и безполезно. За Прокопиев е безсмислено и безполезно, че в работата си като прокурор Иван Гешев е постановил 2969 акта по преписки; изготвил общо 4218 постановления по досъдебни производства, в т.ч. писма и резолюции; постановил е 9 акта по международно правно сътрудничество по наказателни дела; внесъл в съда 230 прокурорски акта; взел участие в 711 съдебни заседания; по внесени от Гешев прокурорски актове са осъдени общо 233 лица.

За капиталци е без значение и фактът, че ВСС, съдии, прокурори, ДАНС и редица правораздавателни и правоохранителни институции единодушно застанаха зад кандидатурата на Гешев. За тях е важна и „скандална“ следната реплика на зам.-главния прокурор: "Делян Пеевски не е обвиняем по делото КТБ. Няма му името, както няма името на Путин и Обама".

Ами да, Делян Пеевски го няма в делото КТБ, защото никога не е бил в надзорния или управителния съвет на банката, нито е бил акционер в пирамидата на кредитния фараон Цветан Василев. Семейството му е имало кредити, които е изплатило ефективно и коректно. Депутатът няма съдебни дела за активи на КТБ и по никакъв начин не участва в опитите за вторично разграбване на фалирания трезор.

Тези факти очевидно вадят от нерви Иво Прокопиев. При отслабващото му влияние в съдебната система и вечните му политически неудачи, му остава единствено медийната пропаганда срещу Делян Пеевски, базирана на откровени лъжи и клевети.



"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар