Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2019 г.

Искал е да лети, а съдбата го "приземи" в ниското

Днес големият актьор Антон Горчев щеше да навърши 80
 
Има филми и актьори, които се превръщат в емблеми. Той бе един от тях - актьорът Антон Горчев. 

Само Караиван в "Козият рог" да беше изиграл, пак щяхме да го помним! Днес, на знаменателната юбилейна дата - 30 години от "онзи" Десети ноември, той щеше да навърши 80. Роден е на тази дата през 1939-а. Но си отиде от този свят, много преди юбилея си - почина разочарован и унизен от битието на Прехода, на 19 юни 2000 година.

Животът го "приземи", като го свали от пиедестала на големия му талант и постиженията му на екрана и на сцената. След 90-те и киното и театърът му обърнаха гръб. Безапелационно и безнадеждно. И той се принуди просто да съществува. За да оцелее. Това противоречеше на ранга на личността му, но той го приемаше без хленч - с достойнство. 


На нас, живите, остави да поразсъждаваме върху житейската ирония: как малкият Антон искал да лети - да стане летец, как големият Антон "полетя" наистина и постигна големи височини в професията си, и колко нелепо несправедливо "приземяване" му устрои съдбата в края на дните му?!?
В ролята на Караиван в "Козият рог"

Освен оригиналната версия на "Козият рог" (1972) на режисьора Методи Андонов, считан за най-добрия роден филм на всички времена, филмовата биография на Антон Горчев включва още филмите "Татул", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан-Асен", "Осмият" - награден с Голямата награда" "Златната роза" (Варна, 1969), "Голямата скука", "Буна", "Язовецът", "Бяла магия" "Горе на черешата", "Иконостасът", "Танго", "Човекът в сянка", "Свобода или смърт", "Хан Аспарух", "Време разделно" и др.

Антон Горчев бе от малкото актьори, които са еднакво силни и на екрана и на театралната сцена. Мнозина го помнят и още чуват специфичния му тембър от постановките "Укротяване на опърничавата", "Уестсайдска история", "Опера за три гроша", "От ума си тегли", "Човекоядката" и мн. др.

Антон Горчев във филма "Осмият" (1969) на режисьора Зако Хеския

На тези хора им беше болно да видят големия актьор като шофьор на такси след 90-те. А той се държеше външно спокойно и с такова достойнство, сякаш гледаше на положението си като на... роля. Вероятно вътре в душата му, обаче, съвсем не е било така?!?
В ролята на Караиван в "Козият рог"

Ето защо, малко гузни и изпълнени с респект към личността му, сме длъжни да си спомним с почит за големия актьор Антон Горчев, който точно днес, ако беше жив, щеше да навърши 80.

Поклон пред паметта на актьора и човека, когото колегите му наричаха с обич "най-добрия човек, когото познавам"!


Еми Мариянска,  Impressio.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар