Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2019 г.

Омразата на Адолф Хитлер към Русия я превърна в свръхдържава

Ако Хитлер не беше започнал войната, Съветският съюз не би могъл да създаде своя европейска империя...

На 22 юни се навършиха 78 години от началото на Операция „Барбароса“, нашествието на нацистка Германия в Съветския съюз, и това е подходящ момент да си припомним един от най-големите парадокси в историята.

Адолф Хитлер е бил обсебен от идеята да превърне Русия в огромна немска колония, а руският народ – в роби. Но вместо това Червената армия окупира половината Германия, а нейните жители стават поданици на руската империя.

Когато в ранните часове на 22 юни 1941 година 4 милиона нацистки войници пресичат границата на Съветския съюз, те мечтаят да видят островърхите кули на Кремъл. Вместо това те слагат началото на дълга поредица от събития, които и до ден днешен определят характера на нашия свят, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса от агенция "Фокус".

Би било глупаво да се твърди, че преди Хитлер Русия не е била велика държава. Разполагайки с огромни територии, ресурси и население, Русия е била сила като минимум от XVIII век. Този гигант се оказва достатъчно силен, за да унищожи армията на Наполеон, който също сметнал Русия за лесна плячка. Но 75 години след разгрома на Хитлер е трудно да си представим колко по-различен е бил международният баланс на силите тогава.

В края на 30-те години армията на САЩ е по-малка от тази на Румъния. Великобритания, чиито разрушители днес не могат да влязат в топлите морета, е владеела три четвърти от повърхността на Земята, а нейният военноморски флот се е считал за най-силния на света. Франция, за която днес се разказват вицове с рефрена „предавам се“, е имала най-мощната сухопътна армия в Западна Европа. А Германия, чиито въоръжени сили днес едва ли са функционални, ужасява своите съседи от 1870-та.

Освен тях там е и Русия – загадъчен комунистически колос, разтресен от сталинските чистки, гигант на глинени крака, който трудно побеждава мъничката Финландия през 1939-1940 година. Не само Хитлер с генералите си вярва, че Русия ще се срути като къща от карти. Дори британски и американски експерти не са очаквали Москва да оцелее след блицкрига на Хитлер. Въпреки това, през май 1945 г. Великобритания е на прага на срив, Франция е унищожена, а германците слушат грохота от веригите на руските танкове, които се движат през руините на Берлин. Подобно на окървавения, но непобеден боксьор, Русия остана на крака и остана една от двете световни суперсили за повече от 40 години.

Каква би била Русия днес, ако Втората световна война не беше избухнала? Ами ако Хитлер бе останал неудачен художник от Виена или ако бе разкъсан от бомбата на наемен убиец в бирена зала в Мюнхен?

Ако Хитлер не беше започнал войната, Съветският съюз не би могъл да създаде своя европейска империя. Великобритания и Франция бяха толкова решително настроени срещу комунизма, че почти бомбардираха руските петролни находища през 1940 г., когато Сталин подписа пакт с Хитлер. Освен това те обмисляха да изпратят войски в помощ на Финландия. Те нямаше да станат неактивни, ако Съветският съюз бе нахлул на територията на Германия (което е било съвсем реално да се случи, ако Съветите бяха победили Полша по време на руско-полската война от 1920 година).

Значителна част от германските войски в операция „Барбароса” са съставени от съюзниците на Берлин, които глупаво се присъединяват към „кръстоносния поход” на Хитлер срещу болшевизма: Румъния, Унгария, България (не се присъединява – бел. „Фокус“) и Финландия.

Мисълта как италианските войници ядат паста на снега край Сталинград все още изглежда сюрреалистична. След като завзе Румъния, Унгария и България, Червената армия докара комунистическия режим там на своите щикове. Тя направи същото, освобождавайки (да, именно освобождението от ужасите на нацисткото управление) Полша и Чехословакия. С други думи, без Хитлер нямаше да има Варшавски договор.

Границите на днешна Русия също биха изглеждали различно. През 1939 г. Хитлер и Сталин разделят Полша, а след войната Съветският съюз анексира по-голямата част от полските територии, които е завзел през 1939 г., докато Полша получава „компенсация“ под формата на германска територия. Ако не беше войната, тези земи никога нямаше да преминат от ръка на ръка, а Източна Прусия пак щеше да бъде част от Германия, а не от Русия.

Действително, в хода на операцията „Барбароса“ са нанесени огромни щети на промишлеността и ресурсите на Русия и Украйна, които Съветският съюз успя да компенсира само частично благодарение на лендлийза и следвоенното разграбване на Германия. Безмилостната сталинистка политика на индустриализация през 30-те години на миналия век осигури бърз растеж на съветската икономика и превърна Съветския съюз от царска селска държава в голяма индустриална сила, способна да произведе достатъчно оръжие, за да победи бронетанковите сили на Хитлер.

Въпреки икономическите противоречия на комунизма, би било интересно да се види как съветската икономика може да се конкурира с икономиките на други държави с течение на времето, ако не беше войната.

Но не остават много други държави. Безумието на Хитлер унищожи съперниците на Съветския съюз, с изключение на САЩ. През 1939 г. светът беше многополюсен и много държави в него се състезаваха за власт и влияние. До 1945 г. остават само две суперсили: Америка и Съветският съюз. Останалите кандидати за това звание бяха унищожени, окупирани или изтощени до краен предел.

И това е най-голямото наследство, което Хитлер оставя на Русия. Русия на Путин е само сянка на военната сила и глобалното влияние, които Съветският съюз притежаваше. Ако обаче сравним военната мощ и влиянието на съвременна Великобритания, Франция и Германия с тяхното състояние до 1939 г., вече няма да изглежда, че Русия днес е в лошо състояние. Москва беше в състояние да поддържа своите експедиционни сили в Сирия в продължение на много месеци, докато коалицията на НАТО едва успя да събере нужното количество ресурси, за да се справи с такава слаба страна като Либия на Кадафи през 2011 г.

В Европа Хитлер остави след себе си вакуум, който Русия запълни. Дали е струвал 20 милиона живота е друг въпрос.



Няма коментари:

Публикуване на коментар