Зима

Зима
Пролет

11 ноември 2019 г.

Бойко Борисов: Газта не може в сак да се пренася, за нея трябват газопроводи

"Ми аз искам касиране на президентските избори, но то му свърши мандатът."
 
Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова провериха напредъка по изграждането на газовия интерконектор между България и Гърция. 

"Тук се забавихме малко заради археолозите, над 4 млн. лв. държавата е отделила. Не съм сигурен, че догодина октомври ще е толкова слънчев, за да се надяваме да го открием, така че може би ще трябва да бъде готов за септември", заяви премиерът в присъствието на посланиците на САЩ, на Гърция и на Азербайджан.

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ.

"С един бърз път Бургас-Александропулис ще свържем Егейско с Черно море, ще си открием по един кей - без войни, а на базата на взаимно-изгодното сътрудничество. Това сега правим с колегата Мицотакис", коментира още Борисов.

Бойко Борисов отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколения политици.

"По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата "диверсификация". Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи. Затова българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това, което виждате, струва близо половин милиард, след една изключително прозрачна процедура. Гръцкият посланик каза, че това е пример за Европа, финансирането на огромната част е българско – половин милиард", добави министър-председателят.

Медиите обаче поискаха коментар за намерението на гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова да иска касиране на вота.

"Да внася където иска, бе! Разбирам каква е целта на въпросите, защото това, което виждате, няма как да ви е новина", обърна се към медиите Борисов, недоволен, че не са впечатлени от мащабните измерения на строителството.

И обясни, че иска "цялата енергия да включи" за градеж в страната, защото хората затова са подкрепили ГЕРБ. "Искат "Хемус" да се довърши, искат магистрала до Белград, това искат българите. И аз го правя в пълен обем", добави Борисов.

"Но искат избраниците им да бъдат избрани честно", репликира репортер от БТВ.

"Какво по-честно, бе госпожо! Бихме на двата тура", отвърна ѝ Борисов и припомни, че партия ГЕРБ има почти два пъти повече общински съветници в София от БСП.

Журналистът му припомни, че Манолова иска касиране на вота за кмет, не за съветници.

Според него това действие не е сериозно. "Ми аз искам касиране на президентските избори, но то му свърши мандатът", вметна Борисов, забърквайки в темата и Румен Радев.

"Ей, много им е мъчно, ай, колко им е криво, много ги е яд! Много тежко им се отразяват тези неща всеки ден", каза въодушевен Борисов. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар