Лято

Лято

11 ноември 2019 г.

Росен Желязков: Има съпротива срещу промяна на процесите в БДЖ

"Дружеството не можа да подготви 6 месеца документацията за доставка на влакове под наем, беше нает консултант, който го направи за три седмици."
 
Транспортният министър Росен Желязков призна, че има сериозни проблеми със закъсненията на влаковете.

Причините за това били недостиг на тяговия състав и мотрисите, както и лошата организация.

"Това ще продължи до средата на следващата година – тогава ще приключат ремонтите и ще има доставка на влакове под наем", обяви Желязков пред бтв.

Според него лошата организация обаче е по-сериозният проблем.

"Дружеството не можа да подготви документацията за това 6 месеца, беше нает консултант, който го направи за три седмици", коментира министърът на транспорта.

"Има съпротива срещу промяна на процесите. Действията, които се предприемат са за носене на пряка отговорност от двете дружества – Товарни и Пътнически превози. Лично съм разпоредил на директорите да бъдат в депата и да гледат какво се случва. До тази година доставката на резервни части и наличностите се водеха на тефтер", каза още министърът.

По думите му хоризонтът на БДЖ е 2024 г., когато изтича договорът с държавата и предвид обстоятелството, че пазарът на пътническите превози се либерализира, всеки един от превозвачите в Европа ще има възможност да влезе на българският пазар.

В момента субсидията на държавата за БДЖ е 80% от разходите, посочи министър Росен Желязков и посочи, че това е социален транспорт. Той съобщи още, че за догодина са предвидени 140 млн. за общ подвижен състав.Няма коментари:

Публикуване на коментар