Зима

Зима
Пролет

29 януари 2020 г.

Колко е зависим "Левски" от финансирането на Васил Божков

Изпълнителният директор Павел Колев заяви, че "Левски" се нуждае от минимум 1.5 млн. лева всеки месец, за да работи нормално
 
За една година фирмите, свързани с Васил Божков, който стои зад собствеността на "Левски", са вложили в клуба малко над 25 млн. лева. 

Това показват данни, предоставени от "Левски" на "Дневник".

В същото време клубът е реализирал допълнителни приходи на обща стойност 7.68 млн. лева, което е около една трета от парите, идващи от фирмите около Божков.

През февруари "Левски" ще представи публично финансовия си отчет пред акционерите си и затова на този етап от клуба отказват пълната разбивка на приходите, разходите и задълженията. От ръководството твърдят, че са намалени задълженията, за които при идването на Божков през март 2019 г. беше обявено, че са над 32 млн. лева. Очакванията са, че може да бъде отчетена дори печалба за финансовата година.

Изпълнителният директор Павел Колев заяви, че "Левски" се нуждае от минимум 1.5 млн. лева всеки месец, за да работи нормално. Пред "Дневник" той каза, че "вариант, в който клубът се финансира и управлява от феновете, в момента е почти невъзможен". Точно това предложи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с представители на запалянковците. Наскоро Божков директно заяви, че ако се приемат предложените промени в Закона за хазарта, той няма да има може да издържа "Левски".

В момента той осигурява финансирането чрез фирми като "Национална лотария" и "Нове хоумс", които се рекламират чрез футболния клуб. Преди седмица официалният собственик на сините Георги Попов обясни, че средствата се отпускат с договори за спонсорство и дарения, а не чрез заеми. Общо 19 милиона са осигурени по този начин, а други са "под формата на дългосрочно финансиране от "Национална лотария", което е до 2023 г. минимум, и тогава ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала, или може да се опростят, което е по-вероятният вариант". От това финансиране вече са били усвоени 6 млн. лева.

Представените финансови данни показват, че в момента функционирането на "Левски" е силно зависимо от парите, идващи от фирмите около Божков. Ръководството на клуба заяви, че ще работи за увеличаване на приходите по останалите пера, за да може клубът да намали тази зависимост, но за крайната цел ще е нужно време.

По-малко за футболисти, повече за школата

Още с идването си в "Левски" преди близо година, Колев каза, че парите за заплати на първия отбор трябва да бъдат намалени. Преди година месечно по това перо са изразходвани близо 20% повече средства, като в това число не влизат привлечените тази зима три нови попълнения, обяснява той. "Ако прибавим новите, малко ще се приближим, но пак ще останем много под миналата година", каза Колев пред "Дневник".

Разходът за треньорския щаб е на нивото от миналата година. Таван на заплатите не е поставян, но има рамки, с които клубът се съобразява.

"Направихме промените, без това да се отрази на представянето на отбора. Миналата година "Левски" зимува на десет точки от върха, беше трети и беше отпаднал от купата, а сега сме на четвъртфинал за купата срещу "Лудогорец" и сме втори в първенството", обясни Колев.

В обратна посока обаче се движат парите по две направления - за школата и администрацията. Разходите за заплати на треньорите в школата се увеличават с 32%. В администрацията са назначени нови хора и разходът скача с над 30%. "По-дългосрочният поглед за развитие на клуба изисква именно това - ако искаш по-добри резултати в произвеждането на собствени футболисти за първия отбор и търговската дейност да се развива и клубът да печели, това значи да инвестираш в кадри. Необходима е и по-добра отчетност и контрол върху разходите", обяснява Колев.

До момента 1.6 млн. лева са инвестициите в терени, ремонт на общежитие и съблекални, като и тези разходи са свързани с развитието на школата.

Приходите

Най-големите приходи извън тези от свързаните с Божков фирми са 2.7 млн. лева от продажбата на Давиде Мариани.

Съществен приход са и парите от сезонни карти и билети, като там има лек ръст до 1.042 млн. лева. Малко над 1100 са продадените сезонни карти спрямо под 900 за същия период преди година. "Това е някакъв ръст, но е малко. Ние трябва да гоним поне 4-5 хиляди, това ни е целта", заяви Колев.

Той няколко пъти е посочвал, че привържениците са най-ценният актив на клуба и затова ръководството полага усилия да се възползва.

Според показаните данни има приход от 414 хил. лева от продажба на стоки. "Те са от втората половина на 2019 г., тъй като преди това магазинът се държеше от фенове. Това е добър резултат, при положение че цялостната ни търговска стратегия не е започнала. Тя ще стартира частично през пролетта и пълноценно чак през следващия сезон. Тук има много голям нереализиран потенциал", заяви изпълнителният директор.

Задължения

Близо 7 млн. лева са дълговете на "Левски" само към две компании - "Виваком" и "Главболгарстрой". Тези към телекомуникационната компания са заради кредит. За парите от строителната компания собственикът на "Левски" Попов заяви официално, че смята, че не са дължими и вероятно ще има дело.

"Още с влизането в клуба трябваше да платим 1.774 млн. лева към Националната агенция за приходите (НАП), които бяха задължителни, за да получим лиценз за евротурнирите. Освен това по споразумение за разсрочено плащане с агенцията вече сме платили малко над 2 милиона лева. Отделно в момента плащаме и абсолютно всички текущи разходи и осигуровки", каза Колев пред "Дневник" в понеделник. "Този клуб в момента свети в зелено отвсякъде в държавната система", добави той.

Ръководството на сините вече обяви, че клубът е застрашен от евентуални дела, които могат да бъдат заведени.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар