Зима

Зима
Пролет

16 януари 2020 г.

Владимир Путин назначи Михаил Мишустин за председател на правителството на Русия

Указът за назначението му влиза в сила в деня на подписването му
 
Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за назначаване на Михаил Мишустин за председател на правителството.

„Съгласно ал. „а“ чл. 83 от конституцията на Руската федерация Мишустин Михаил Владимирович да бъде назначен за председател на правителството на Руската федерация“, се казва в документа, публикуван на сайта на Кремъл.

Указът влиза в сила в деня на подписването му, предаде ТАСС.

По-рано днес Държавната дума даде съгласието си президентът на Русия да назначи Михаил Мишустин, настоящ ръководител на Федералната данъчна служба, за председател на правителството. „За“ гласуваха 383 депутати, гласове „против“ нямаше, „въздържал се“ гласуваха 41 депутати.

Михаил Мишустин е роден на 3 март 1966 г. в Москва. Има инженерно образование.

От април 2010 г. той е ръководител на Федералната данъчна служба на Русия. Под негово управление в службата започва активно развитие на иновациите и съвременните технологии, различни електронни услуги. Начело на данъчната служба Мишустин постигна сериозни успехи според държавните медии. "Той създаде най-добрата система за събиране на данъци в света", заяви държавната телевизия "Россия 24" минути след съобщението за номинацията му.

Мишустин завършва висшето си образование през 80-те години на 20 в. в един от техническите университети в Москва и постъпва на работа в руската администрация през 1998 г. като заместник-директор на данъчната служба, заемайки паралелно поста на заместник-министър за данъчната политика.

Впоследствие кариерата му продължава в няколко правителствени агенции: от 2004 г. работи във федералната служба по кадастъра, а три години по-късно постъпва в службата, натоварена с управлението на специалните икономически зони, създадени с цел привличане на чуждестранни инвестиции.

След като оглавява за известно време инвестиционния фонд "ОФГ Инвест", през 2010 г. Мишустин отново започва работа в руската данъчна служба, като е натоварен със задачата да я модернизира из основи.

Мишустин е женен, има трима синове. През 2015 г. той бе поставен на петдесет и четвърто място в списъка на сп. "Форбс" на най-добре платените служители в Русия с доход от 183,31 милиона рубли (2,7 милиона евро).

Михаил Мишустин е член на надзорния съвет на хокейния клуб ЦСКА, както и на управата на Федерацията по хокей на Русия. Запален е по хокея, самият той играе. Известно е, че Владимир Путин също е силно запален по този спорт.

 Михаил Мишустин

Няма коментари:

Публикуване на коментар