Лято

Лято

14 януари 2020 г.

Себастиан Курц: Нелегалните имигранти са не по-малка заплаха за Австрия от климатичните промени

„Ако не се борим с нелегалната миграция, Европа няма да бъде същата след пет, десет или двадесет години.“
 
"Нелегалните имигранти са не по-малка заплаха за Австрия от климатичните промени", смята преизбраният канцлер на страната Себастиан Курц.

Коментарът на Курц показва, че политиките му няма да се променят начело на коалиционното му правителство между неговата консервативна Австрийска народна партия и лявоцентристката партия на Зелените. Споразумението беше определено като възможен модел за умерените консерватори, които изпитват затруднения да се задържат на власт в други страни в Европа.

В първото си интервю пред международни медии, откакто встъпи в длъжност миналата седмица, Курц потвърди много от основните принципи на предишното си правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

„Важно е да защитаваме околната ни среда, но също така е важно да решим кой ще живее в нашата страна…, ако не се борим с нелегалната миграция, Европа няма да бъде същата след пет, десет или двадесет години“, посочи Курц пред Financial Times. „Ако не контролираме на кого е позволено да идва, няма да можем да живеем в сигурност… и няма да успеем да запазим идентичността си“, допълни той.

Курц заяви, че е доволен от постигнатата коалиция със Зелените, в която нито една от двете страни не се е отрекла от „централните си предизборни обещания“. Той отрече партньорите му да са били потъпкани по време на преговорите, съобщава Investor.bg.

Австрийската народна партия на Курц контролира всички основни министерства в правителството, включително на финансите, вътрешните и външните работи. Лидерът на Зелените Вернер Коглер ще бъде вицеканцлер, а Леоноре Гевеслер ще оглави новото „супер министерство“ на екологията, което ще наблюдава енергийната политика, транспорта, иновациите и технологиите.

Двете партии започнаха преговорите след изборите през септември, на които Австрийската народна партия получи 37% от гласовете, а Зелените – 14 на сто.

Курц поставя контрола върху имиграцията и законите за борба с климатичните промени на преден план в списъка с приоритети на коалицията му с равно значение наред с намерението за намаляване на данъците и стимулиране на конкурентоспособността като трети стълб в дневния му ред през идните пет години.

Предлаганият режим на повсеместно понижаване на данъците с ангажимент за намаляване на държавните заеми ще бъде финансиран чрез допълнителни реформи на социалната система и трудовия пазар, отбеляза Курц.

Програмата на правителството му включва и ангажимент за превръщането на Австрия във въглеродно неутрална до 2040 г. наред със забрана на забрадките за момичета под 14 години в училищата и превантивно задържане на имигранти, заподозрени в религиозен екстремизъм.

Дълг на правителството е да „защитава младите момичета“, заяви австрийският канцлер и разкритикува „влиянието… от имигранти от различни части на света“, което според него е опасно в много области. Той изрази гордостта си, че Австрия е „доминирана от християни страна“, белязана от споделеното си юдео-християнско наследство.

Курц обеща да настоява в Европа за по-твърд контрол върху нелегалната имиграция в Средиземно море и определи настоящата система като „билет за Европейския съюз“, който стимулира преминаването на границите и контрабандистите.

Подобно на последния му политически пакт, който се разпадна заради корупционен скандал през май, новият съюз на Курц е смятан от мнозина в Европа за умен политически ход, от който други политици, особено в Германия, трябва да се поучат.

Курц отказа да поучава директно колегите си в чужбина, но заяви, че сделката му със Зелените е „правилната коалиция за този момент“.

Запитан за предишното му правителство с Партията на свободата, Курц заяви: „Направихме много реформи през тези 18 месеца. Бяхме успешни в намаляването на дълга ни, бяхме успешни в понижаването на данъчното бреме, спряхме нелегалната миграция“.

„Но, разбира се, имаше и скандали…, което ме принуди да прекратя тази коалиция и да изградя нова коалиция със Зелените“, допълни той.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар