Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2020 г.

Ревизия на прехода или пак опашката на гущера?!

Разправата с олигарсите е крайно подозрителна откъм подбуди и цели, че да разклати недоверието към властта

Тандемът Гешев - Цацаров ускорява обороти. 


След внесения от антикорупционната комисия покрай делото "КТБ" иск за отнемане на имущество за 2,2 млрд. лв. от банкера Цветан Василев претенциите на държавата за десетки и стотици милиони галят ухото на народа. Ето, хората на Цацаров внесоха последно в съда 300 тома с папки, в които описват подлежащите на отнемане в полза на държавата богатства на Николай и Евгения Баневи. Общата им стойност е изчислена на повече 140.5 млн. лв. и включва имотни активи по Черноморието, фирмен капитал, средства по банкови сметки, луксозни вещи и, разбира се, яхта.

На дневен ред е и Васил Божков, оглавявал класации за най-богатия българин. От публикуваните финансови отчети на хазартните му оператори "Национална лотария" и "Ню геймс" става ясно, че отразените в тях приходи от продажба на лотарийни билети и от залози за период 5 години е 3,77 млрд лева. Пак според отчетите обаче 2.68 млрд. лв. от общите постъпления е изплатена като печалба за участниците в игрите. Печалбите на двете компании за периода са 373.4 млн. лв., останалото до 1 млрд лв. е платени близо 200 млн. лв. хазартни такси и комисионни на дистрибуторите - вериги бензиностанции и магазини, сред които и фамозната верига "Лафка".

Особено любопитно е онова, което всички подозират, и което прокуратурата изговори - че много от късметлиите не съществуват. Кой ли не си го е мислел, но пък е лесно проверимо и има пряко отношение към предстоящите дела срещу Божков и компания. Както за обвиненията по наказателните, така и за бъдещия иск по гражданските. Основното е обаче друго и него крият най-прилежно. Кой натисна копчето?! И то така, че новият главен прокурор Иван Гешев да обявява едновременно края на олигарсите, на битовата престъпност, и въобще на криминалния преход.

Макар и като пореден повод за свирепа атака срещу президента Румен Радев предшественикът му Росен Плевнелиев коментира горното в тон с гръмовните заявки на властта. Ето как: "Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добре, защото никой вече не е имунизиран".

Въпросът бил обаче дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона. Необходими били резултати, трябвало да се даде време и се притеснявал доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост. Освен това прокуратурата имала нужда от подкрепата на обществото, а действията трябвало да са синхронизирани на всички нива в държавата – парламентът, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

Оттам и другият въпрос - след 30 години организиран разпад коя неведома сила може да върне синхрона в държавата и доверието на обществото във властта? Отнемането на богатства от недосегаемите ще напълни ли хазната и джоба на работещите бедни? 


Или ще гледаме бутафорен екшън, докато парите подскочат от едни офшорни сметки в други, за да се върнат отново препрани за управление от други фаворити в полза на старите кукловоди?! 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар