Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2020 г.

Между фалшивите новини и добрите практики

Докато военният министър Красимир Каракачанов мечтае за наборна служба, във Финландия мъжете и жените в армията щели да спят в общи помещения

Във време на тотална хибридна война, ослушвайте се за фалшиви новини! Защо ли?

Ето пример: жителите на кварталите от т. нар. голяма Столична община станаха поредната косвена жертва на хибридна атака. Оказа се, че тол-системата ги нащракала как карат без винетки и КАТ бил готов да им разпрати актовете по домовете. Всичко това се случило докато Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община уж денонощно преговаряли как да действа тол-системата за столичаните от крайните квартали.

Чиста проба фалшива новина! И пак Бойко Борисов да се намеси, че да не стане сакатлък. "...Защо ми правите тези номера? - строго се обърна премиерът към денонощно преговарялите. - ....Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?...Как може да изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя, или от съседните места винетки?". 

Въобще... трябва да сме нащрек за фалшиви новини, защото не навсякъде има кой да ги развенчава! ТАСС, например разпространи информация, че финландското Министерство на отбраната инициирало социален експеримент, вкарвайки в общи спални военнослужещите от мъжки и женски пол. Не става дума да делят една постеля, но все пак да нощуват в едно помещение. Това обаче щяло да се случи, само ако съответните разнополови солджъри подпишат обща декларация за съгласие. Само за справка: във Финландия военната служба е задължителна за мъжете (в различни срокове - според възрастта), докато дамите влизат под пагон на доброволни начала.

Дали това е фалшива новина на руснаците, не е много ясно, но идеята е примамлива и си заслужава размисъла. Особено, ако става дума за реализирането й у нас.

Спомняте си в края на миналата година как министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че 72% от българите подкрепяли идеята за възстановяване на наборната (т.е. на задължителната) военна служба, а 81% приветствали реабилитирането на трудовата повинност (т.е. възстановяването на Строителни войските и КЕЧ-а).

Незнайно защо Каракачанов не посочи нито кой е извършил допитването, нито колко е платило повереното му ведомство. Може би, защото и тук е важно да с демонстрира желания краен резултат. Като при евентуалното ни влизане в "чакалнята" на еврозоната, в името на което Законът за БНБ бе променен тихомълком - без обществено обсъждане и без финансова обосновка. Но... с водещата идея, че там ще ни е по-добре и без Валутен борд.

Няма обаче спор, че един подобен социален експеримент като финландския ще направи въвеждането на задължителната военна служба за българите много по-лесно и безболезнено. Без никакви допитвания или референдуми. По същия начин някак си сигурно бихме преглътнали и раздялата с борда...

Изобщо, крайно време е да използваме някои от добрите практики, каквито съществуват или предстоят да се въведат във Финландия. Все пак става дума за общи помещения в една бъдеща наборна българска армия, а не за въвеждането да речем на безусловен базов доход от 800 евро. Достатъчно е военният министър Красимир Каракачанов само да подхвърли идеята. След това дори да заяви, че тя се подкрепя от 100% от българския народ, това няма да е фалшива новина!

Единственият проблем след реализацията на експеримента би възникнал при наименованието на чиновете в армейската йерархия. Примерно при смисловото изчистване на званието "подполковник". Има известни нюанси - кой ще е полковник и кой под полковника...

Това обаче е дреболия!


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар