Пролет

Пролет

22 март 2020 г.

Проф. Олег Хинков: 4000 души починаха за един месец от свински грип в България. Тогава нямаше извънредно положение

"Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция."
 
"През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец."

Това припомни по БНТ проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването. 

"За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени. Сега, слава Богу, не е така, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение", подчерта той. 

"Тогава ние реаниматорите, бяхме в условия, близки до тези. Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция - болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани", каза още проф. Хинков.

По думите му, предложението да се закупят ударно голям брой респираторни апарати, ще доведе до голям брой смърт на пациентите. 


"Средството, което ни е необходимо, се нарича Отделение за интензивно лечение - реанимация", категоричен е проф. Хинков.

Той обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. 

"Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата - респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват", попита риторично професорът.

"Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години", категоричен е проф. Хинков.

"Лично аз съм говорил с почти всички министри на здравеопазването - нищо. Говорихме, че специалността интензивно лечение е елемент на националната сигурност. Аз написах и доклад до ДАНС - нищо", посочи проф. Хинков. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар