Зима

Зима
Пролет

22 март 2020 г.

Русия изпраща помощ на Италия в борбата с коронавируса

Операцията се провежда по споразумение на президента на Руската федерация Владимир Путин с министър-председателя на Италия Джузепе Конте
 
Руското министерство на отбраната съобщи, че на военното летище „Чкаловски“ близо до Москва е формиран отряд с тежък военно-транспортен самолет, готов да замине за Италия, за да достави медицински екипи за борба с коронавируса, пише руският вестник “Московский Комсомолец, цитиран от „Фокус“.

Бързото предоставяне на руска медицинска помощ в Италия трябва да започне на 22 март. Сега всичко зависи от готовността на италианската страна да приема специални полети на руски самолети. „Подготвените самолети за въздушен транспорт на руските Въздушно-космически сили (ВКС) ще доставят осем мобилни екипа от руски военни вирусолози и лекари, комплекси за аерозолна дезинфекция за превозни средства и терени и медицинско оборудване“, заяви Министерството на отбраната пред МК.

По-рано беше съобщено, че късно вечерта на 21 март руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу е провел телефонни разговори с италианския си колега Лоренцо Герини. Било е обсъдено предоставянето на медицинска помощ в Италия във връзка с коронавирусната епидемия. Лоренцо Герини благодари на Русия за бързата помощ.

Операцията се провежда по споразумение на президента на Руската федерация Владимир Путин с министър-председателя на Италия Джузепе Конте.

Освен това, според Министерството на отбраната на Руската федерация, група от около 100 души е готова за заминаване. Състои се от „водещи експерти на Министерството на отбраната на Русия в областта на вирусологията и епидемиологията, които имат значителен международен опит в борбата с епидемиите, заедно с модерно оборудване за диагностика и провеждане на дезинфекционни мерки“.

Сергей Шойгу, заедно с руския външен министър Сергей Лавров, посетиха Италия през февруари, по време на която се срещнаха с премиера, външния министър и министъра на отбраната на Италия. Бяха обсъдени въпросите на двустранното сътрудничество и сигурността.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар