Зима

Зима
Пролет

19 април 2020 г.

Александър Лукашенко: Не виждам за момента нещо да сме сгрешили

"Вие сами държите живота си в свои ръце и ще се разпоредите с него по-добре от мен или може би от Господ."
 
Предстоящите президентски избори в Беларус "ще минат абсолютно честно и порядъчно", увери днес държавният глава Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Поредните избори за президент в страната трябва да бъдат произведени не по-късно от 30 август. Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., заяви по-рано, че ще се кандидатира отново.

"Аз ви говоря открито и честно за политиката, която ще се води занапред при днешната власт. А кой прав, кой виновен, ще се разбере буквално след четири-пет месеца", каза той. Президентът говори при великденско посещение в храма "Св. Благовещение" в с. Лядно на 45 км от столицата Минск. Беларус не обяви карантина във връзка с коронавирусната пандемия.

По данни на здравното министерство до вчера в страната са били регистрирани 4779 заразени с COVID-19. Според оценка на министъра на здравеопазването Владимир Караник пик на заболеваемостта ще има към края на април - началото на май.

Лукашенко е убеден, че Беларус е избрал правилната тактика за борба с коронавируса. "Не виждам за момента нещо да сме сгрешили. Предпоставката ми бе, че вие сами държите живота си в свои ръце и ще се разпоредите с него по-добре от мен или може би от Господ", заяви той при посещението си в храма, цитиран от БТА.

"Възкресение Христово е свидетелство за победата на доброто над злото, пример за саможертва. И затова не бива да се крием зад стените на храма и да ни е страх да се отбием в храма", добави той. 


"Смъртността от пневмонията, каквато се развива на фона на коронавирусната инфекция, е съвсем ниска и умират хора, чието здраве е подкосено от много други заболявания", подчерта беларуският лидер.

В тази връзка той прикани възрастните хора, особено тези с хронични заболявания, да търсят лекарска помощ още при поява на първите симптоми, че са инфектирани.

"В редица страни коронавирусът днес вече е станал политика - виждате какво става и как някои държави използват в свой интерес тези проблеми, има още много да видим", заяви Лукашенко.

Коронавирусът ще си отиде и днес трябва да се мисли как да се преодолеят последиците от него, изтъкна още той.

"Трудно е да си сам в света, особено да вървиш срещу течението, но все пак взех решение, че не трябва да се затваряме, трябва да работим. Как може да се затворим и да не работим, щом на село селяните сеят? И ако не посеят, няма да има какво да ядем", каза президентът на Беларус.

"Мощни демократични страни, които се бяха затворили, подновиха работа, започнаха да отварят заводите си, фабриките, детските градини, училищата. А през това време там още загиват хора - до шестстотин души на денонощие. Да ги питаш защо им беше да спират живота", коментира още Александър Лукашенко.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар