Зима

Зима
Пролет

19 април 2020 г.

Уважавайте фактите, ген. Мутафчийски! Грамотни сме.

Генералът е информиран човек. Той знае, че заблуждава хората...
 
На редовната си пресконференция ген. Мутафчийски е заявил, че в Европа по-ниска смъртност от нас от коронавируса има само Словакия. 

Това не е вярно. В България има починали 6 души на 1 милион население. В Беларус са 5, в Украйна – 3-ма, в Латвия – 3-ма и в Словакия – 2-ма. Така че, в Европа по този показател ние сме на 5 място. Ако броим и Русия, където смъртността е 2 души на 1 милион население – ставаме на 6 място.

Разбира се, че генералът е информиран човек. Той знае, че заблуждава хората. Милиони са го чули и я има, я няма десетина човека, които ще тръгнат да проверяват. Защо му е да лъже, не знам – 5 място в цяла Европа е добър резултат!

Генералът, за да усили внушението, е казал, че в Швеция смъртността е в пъти по-голяма отколкото у нас. Това е вярно. В Швеция има 150 починали на 1 милион души население. 


Защо Мутафчйски си е избрал точно Швеция за сравнение? Защото в Швеция режимът е либерален, няма забрани за придвижване, икономиката, включително ресторанти и барове, работи. Така той иска да ни внуши, че който взима сериозни ограничителни мерки, той се грижи добре за живота на хората. 

Тази връзка обаче, също не е вярна. В Беларус смъртността е по-малка отколкото тази в България, но там изолират само заболелите и всичко си работи нормално.

Имам основание да мисля, че  българската власт не се интересува  от това колко заболели има у нас. Само това обяснява защо в България се правят толкова малко тестове. До момента те са 3 802 на 1 милион души население, в Беларус са 9 187, в Русия са 12 597, в Македония – 5 547 и т.н.

 
 Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар