Зима

Зима
Пролет

19 май 2020 г.

Борисов и Гешев отричат ли "теоремата на Бушета"

Как изведнъж да започнеш да разследваш, след като толкова дълго си се упражнявал да си затваряш очите?
 
Търговията с влияние е бизнесът на управляващите - в това няма съмнение, потвърди го и поредната порция дозирано огласена информация на новия най-голям враг на властта Васил Божков.

За да си осигурят безпроблемна пропаганда сред широката публика, управляващите "джиросват" медии на едри бизнесмени, осигуряват им също толкова едри рекламодатели, а в замяна осъществяват "съпорт", тоест подкрепа, за останалия им бизнес.

Така политическата класа, която напоследък се е закрепила във властта, си представя успешното управление - "со кротце, со благо и со малко кютек" за хората с парите, за които е наясно, че няма как само да дават, трябва и да получават нещо.

Отношенията на Васил Божков и новия собственик на "Нова телевизия" Кирил Домусчиев, онагледени от една паметна бележка, чиято достоверност беше потвърдена и от двамата, илюстрира отдавна известното - че правителството не даде медията на кандидат-купувача Петр Келнер, за да не би да бъде изпусната за овладяване от интересите на властта. Като кмет на София някога лидерът на ГЕРБ задължаваше различни компании да му поддържат градинките в центъра на града.

По същата схема сега се "поддържат" медии и футболни отбори

Защото така властта се сдоби със свои рупори и с любовта на футболните запалянковци. А какво друго й трябва на една партия, за да печели избори?

Така, разменяйки си "добри услуги", избрани представители на бизнеса и хората на най-високите места във властта оцеляват, забогатяват и източват публичните ресурси. В наказателното право това деяние се нарича "търговия с влияние". Принадлежи към раздела "Корупция". Вярно, в Наказателния кодекс не съществуваше такъв състав в зората на демокрацията, когато видни представители на властта завършваха право в Академията на МВР или Югозападния университет. Но през последните две десетилетия все трябва да са чули, че това престъпление е добавено в НК.

Как обаче изведнъж да започнеш да разследваш, след като толкова дълго си се упражнявал да си затваряш очите? В записи, изтекли през последните 10 години, бивши министри от ГЕРБ, бивши прокурори и съдии говорят за потресаващи практики на управляващите от ГЕРБ - учебникарски примери за търговия с влияние.

Не се намери прокурор, който да посмее да ги разследва

Затова при всеки следващ сигнал за корупционни практики по най-високите етажи на властта "обитателите" на тези етажи се правят, че нищо не се е случило.

Така беше, когато чухме, че Борисов се е обадил на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка в пивоварната на Михаил Михов - Мишо Бирата. "Защото там поех ангажимент", признава, че е казал премиерът. Прокуратурата проформа направи някаква проверка и заключи, че понеже си бил направил "самокритика", Борисов не подлежал на наказателна отговорност.

Така беше и когато разбрахме, че ключов министър от първото правителство на ГЕРБ се опасява, че свидетели ще се разприказват за това как в министерството му са били разпределяни европейски пари на избрани медии. И тогава премиерът му дава съвет: "Това да ти е проблемът - не е тоя човек, който пет пъти е сменял показания. Заради такъв кошаревски свидетел няма да те вкарат в затвора. Адвокатите ще искат сто пъти да го изследват луд ли, не е ли, защо, пък как... Колкото и да натискат в тази посока, минали са три години и половина. Можело е да отиде у Брюксел и да каже на комисията каквото има да казва. Той не ти е проблем. Проблем е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин. Там отивай и се оправяй... Той, за да се откаже за пети път, клюката, че аз съм го натиснал... Няма логика, че три години и половина не са го прекратили това дело..."

От същия разговор чухме и кой "си е избрал" предишния главен прокурор. Но какво от това?

Още по-вълнуващо стана със записите на бившия председател на Софийския градски съд, в които лъсна как се правят поръчки за "опраскване" на съдии, как се придобиват къщи в Барселона, какъв е механизмът за влияние на изпълнителната власт в съдебната, която по закон трябва да е независима. А премиерът направо нахлу във Висшия съдебен съвет, след като беше уведомен с SMS, че се обсъжда въпросът да бъде изслушан по темата.

Тези неща обаче отдавна се забравиха. Както се забрави фактът, че цялата власт е утъпкала пътека до "касичката" си Корпоративна търговска банка, докато оттам се лееха безотчетни пари. След това сегашният главен прокурор "кацна с дизелов двигател на Луната", като успя да си затвори едното око и вкара в обвинителния акт само непослушния банкер Цветан Василев, без ортаците му, оглозгали банката за нула време.

Това е сценарият и сега - на изхвърления от омертата Васил Божков се лепи етикет "един обвиняем дрънка врели-некипели, за да се защити".

Така прокламират и финансовият министър Владислав Горанов, когото Божков сочи като човека, държал чадър над бизнеса му, и премиерът Бойко Борисов, който трябва да отговори на въпроса оказва ли натиск за "придобиване" на медии и футболни клубове, и главният прокурор Иван Гешев, който въпреки закона "не си бил причинил" запознаване с уликите, публикувани от Божков.

Тезата им е доста нестабилна. Това е все едно да не признаем мегапроцеса срещу мафията, изпратил 338 души в затвора и до който се стигна след разследването на Джовани Фалконе и Паоло Борсалино. По логиката на Гешев, Борисов и Горанов то не струва, защото основният свидетел беше също мафиот - Томазо Бушета. Не върви точно носителят на даваната от община Благоевград награда "Джовани Фалконе" - Иван Гешев, да не признава приноса на патрона си. Напротив - от него очакваме да знае и да проповядва "Теоремата на Бушета", която гласи, че лидерите на коза ностра от т.нар. Комисия, които обикновено "не си цапат ръцете", са отговорни за престъпленията, извършени от по-нискостоящите в йерархията. Математикът Божков именно това ни обяснява в момента. Остава само да научим пълния състав на българската "Комисия".

А нервите по върховете са силно опънати. "Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по цял ден говорят! Имате рядък шанс да управлявам аз", изгуби самообладание Борисов за пореден път пред журналисти.


А по-добре да обясни на избирателите си как върви бизнесът с влиянието. Ако не намира отговора, може да потърси в "Кръстникът".

Светлана Георгиева, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар