Зима

Зима
Пролет

19 май 2020 г.

"Прее*аха ме, Ваше Величество"

Какво означава "пълният съпорт" от страна на държавата, който Домусчиев е обещал на Божков срещу 20 млн. лв. на година в "Нова телевизия"

Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар на МВР. 


В София са задържани няколко човека, за които се подозира, че са извършвали поръчкови убийства и опити за такива, между които и две барети, работили преди това в охраната на Васил Божков. В първите си години във властта сегашният премиер беше доста по-директен и веднага обвинява публично хазартния бизнесмен за съпричастност към покушенията. Самият Божков, разбира се, яростно отрича. Избухва публичен конфликт.

Седмицата след това Борисов разказва пред журналисти в "Слънчев бряг" (на същото събитие, описано във в. "Сега", една репортерка иска да му пипне мускула): "Абе ясно, че като бутнем Васил Божков, мястото му не може да остане празно. Все някой ще го замести, ще тръгнат и вътрешни преразпределения. Затова трябва много да се мисли преди това". Мисленето продължава 18 години. Преди няколко месеца след координирана атака от няколко държавни органа, но и открити спестени 700 млн. лв. такси от негови дружества към държавата, Васил Божков беше обвинен в няколко различни престъпления и избяга от България, за да не бъде арестуван.

През 2002 г. историята приключва след помирение между двамата, организирано от тогавашния собственик и главен редактор на "Труд" Тошо Тошев. Той кани в кабинета с Бойко Борисов, без да му каже, че там е и Васил Божков, както и фотограф на вестника, който документира ръкостискането между двамата.

На следващия ден снимката е публикувана на първа страница в "Труд" и когато премиерът Симеон Сакскобургготски се обажда на главния секретар на МВР, за да му поиска обяснение как се е стигнало до това, Борисов, според градската легенда, отговаря чистосърдечно: "Прее*аха ме, Ваше Величество". Днес, почти две десетилетия по-късно, положението е различно. Много различно.
 

Какво се промени
 

Случилото се около Васил Божков през последните месеци показва много добре какво се е променило в държавата през това време. Днес избягалият в Дубай основен собственик на "Национална лотария" публикува "паметна записка" от негова среща с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, на който двамата се разбират какъв да е рекламният бюджет на хазартната фирма в "Нова телевизия". Действието се развива няколко месеца след като Домусчиев и неговият брат са купили телевизията, която е част от най-голямата българска медийна група. В паметната бележка се казва директно и каква е цената на обещаните от Божков 20 млн. лв. на година за "Нова телевизия" - "Пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване законите на РБ".


Хората, които са извън контекста на събитията около "Нова телевизия", Кирил Домусчиев и Васил Божков през последната година, едва ли могат от пръв поглед да разберат значението на тази паметна бележка. Всъщност тя е първото публично признание на историята около превземането на "Нова телевизия", която също се случи с "пълен съпорт" от страна на държавата. И очевидно този съпорт е толкова силен, че получилият го собственик може да го препродава на трети лица, за да увеличава приходите на телевизията. Тази държавна подкрепа е ключова за цялата медийна авантюра на Домусчиев. Нито придобиването на "Нова телевизия" можеше да стане без помощта на правителството, нито, както се разбира от паметната бележка, безпроблемното изплащане на кредитите, които бяха взети, за да се финансира покупката.
 

Сделката за "Нова"
 

Предишният собственик на "Нова" - шведската компания MTG се опитваше в продължение на две години да намери купувач за българския си бизнес. Когато чехът Петр Келнер купи от Telenor един от трите големи телекома тук, почти веднага беше обявено, че той ще вземе и телевизията. Амбициите му обаче почти веднага бяха посечени от държавата - Комисията за защита на конкуренцията забрани тази сделка с безпрецедентно решение и в общи линии абсурдни аргументи. Според два независими източника на "Капитал" няколко дни преди това да се случи Кирил Домусчиев е поискал среща с Петр Келнер. На нея той поискал да бъде съдружник в "Нова телевизия". Какво е обещал в замяна не е публично известно, но твърде вероятно е "пълен съпорт" от страна на държавата. Броени дни след отказа от Келнер той получава нагледна демонстрация какво означава в България да нямаш подкрепата на властта - сделката му е забранена.

Във втора серия на опитите да се купи "Нова телевизия", според различни източници, се включва и самият Васил Божков. По това време парите, които "Национална лотария" дава на "Нова телевизия" са голяма част от печалбата на медиата. За 2018 г. "Нова броудкастинг груп" има печалба от 40 млн. лв. Не е публично известно колко пари е давал Божков тогава, но при всички положения рекламният бюджет не е бил по-малък от обещаните през юни 2019-та 20 млн. лв. Иначе казано поне половината от печалбата на "Нова" е идвала от Васил Божков. В тази ситуация той има ясен финансов мотив да влезе в сделката за телевизията, още повече, че може да повлияе и върху цената ѝ. Някъде през 2018 г. "Национална лотария" рязко съкрати бюджета си, като според някои източници целта е била именно да се намали стойността на евентуалната сделка.
 

На сцената влиза Домусчиев
 

Kъм този момент обаче шведската медийна група MTG, която все още притежава "Нова", вече е научила урока си - сделка ще има само с който има "пълен съпорт" от страна на държавата. Няколко совалки показват ясно зад кого от кандидатите стои властта в България. MTG избира офертата на Кирил Домусчиев и брат му, като обаче използва конкуренцията с бизнесмена Спас Русев, за да увеличи цената. В крайна сметка двамата братя сключват сделка за 185 млн. евро - висока цена, предвид това, че най-малко половината печалба за 2018 г. вече няма да я има, заради решението на Васил Божков да намали рязко рекламите в "Нова".

На пръв поглед ситуацията изглежда трудна - 70% от сделката е финансирана с банкови кредити и въпреки, че по това време те са евтини, все пак трябва да се връщат. При силно намаляла печалба, това може да не е много лесно. За Домусчиев обаче има лесен изход, защото очевидно той има "пълен съпорт" от страна на държавата. Това се вижда само след няколко месеца, когато "Нова" започва преговори с кабелните оператори за увеличаване на парите, които те плащат за разпространение на програмата. След рекламата това е вторият най-голям източник на приходи в двете големи телевизии. Официално данни за "Нова" няма, но кабелните оператори носят 26% от приходите на bTV, или 21 млн. долара за 2019 г. Преговорите всяка година са тежки, но миналата "Нова" получава силен съюзник. Акция на ГДБОП и прокуратурата в цялата страна започва масова проверка на реалния брой абонати (на базата на който се плащат таксите на телевизиите) и евентуално за укриване на данъци. Няколко собственика на кабелни телевизии твърдяха, че въпросите, които са им задавани от полицията тогава са свързани най-вече с програмите на "Нова броудкастинг груп". Посланието е ясно - плащайте повече, иначе ще има обиски и ревизии. Това се случва през юни 2019 г.

По същото време е и подписана "паметната записка" между Васил Божков и Кирил Домусчиев. Това обаче е само финалният епизод на противопоставяне, което се случва през предишните поне три месеца. Според два източника на "Капитал" то започва след като Кирил Домусчиев поставя на Васил Божков ултиматум - или връщаш целия рекламен бюджет на "Национална лотария" в "Нова", или цялата държава тръгва срещу теб. Война с прокуратурата, полицията и комисията по хазарта, както се видя няколко месеца по-късно, не може да бъде спечелена и така се стига до подписването на мирно споразумение, във вид на "паметна записка".

Какво се разбира от тази история
 

Скандалното в паметната записка се вижда лесно, но въпреки всичко да го кажем ясно - в него един, очевидно много близък до властта бизнесмен, поема ангажимент за "пълен съпорт" от името на държавата, срещу общо 200 млн. лв. за десет години. Tъй като "съпорта" също си има цена, най-очевидната в случая е редакционната независимост на телевизията. Първите кадрови промени, които бяха направени в "Нова" бяха в новините и публицистиката, като там бяха назначени хора от свързваната с Делян Пеевски телевизия "Канал 3".

Самият Домусчиев не отрича, че паметната бележка е автентична. "Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми", казва той в официално съобщение по темата.

Факт е и че 20 млн. на година за Домусчиев не купуват "пълен съпорт" за Васил Божков. В началото на тази година държавата практически унищожи бизнеса му и вкара цялото му семейство в ареста. Защо се случи това, може би ще се разбере от следващи документи, или след няколко години. Може например изведнъж да се окаже, че забраната за частни компании да организират лотарии е противоконституционна.

От случилото се с Божков се вижда, че съпортът не е завинаги и понякога държавната машина спира да го дава, когато забележи щетата за бюджета. И ако Домусчиев сега го има, това едва ли ще е завинаги. Както казва Борисов през 2002 г. - мястото му не може да остане празно. Все някой ще го замести...

Тези хора се сменят - вчера Божков, днес Домусчиев, но въртележката е една и съща. От цялата история се разбира, че истински губещи в нея са наивните хора, които разчитат на някакъв съпорт от държавата. Не, това е услуга по друг ценоразпис и за няколко човека. За останалите е репликата на Борисов от началото на този текст - "Прее*аха ни". 


Може и да не е много красиво да се напише, може и да не отива да се появи точно тук, но крайните ситуации е добре да бъдат описвани със също толкова крайни думи.


Димитър Пеев, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар