Зима

Зима
Пролет

22 юли 2020 г.

Книгите са нашият неизчерпаем извор на вдъхновение и мъдрост

Редовното отваряне на страниците на стойностна книга може да е онова богатство, което да трансформира по неусетен начин възприятията и характера ни


Четивата, запълващи нашата библиотека, могат да са голям издайник на душевността ни.

Четенето на всичко, каквото ни попадне заради самото четене, не е много често срещано. Редовното отваряне на страниците на стойностна книга може да е онова богатство, което да трансформира по неусетен начин възприятията и характера ни.

Четете, за да се опознаете

Често смятаме, че се познаваме прекрасно и не можем да бъдем подложени на никакви изненади от самите себе си. Това не рядко се оказва фалшива представа. Движейки се по инерция през живота, ние се осланяме на твърдо възприетите принципи и факти. Не се опитваме да се задълбочим или да разгледаме нещата от друг ъгъл. Именно тук се намесват книгите.

Те са абсолютна магия! Ежедневното четене може по чудодеен начин да трансформира мислите и чувствата ни. Чрез книгите сме способни да посетим всяко кътче и епоха на нашата планета. Те разширяват мирогледа и променят светоусещането. В добавка на това, те обогатяват речниковия запас и културата като цяло.

Многобройна или стойностна библиотека

Ако се гордеете с невероятната си колекция от книги, огледайте ги отново. Трупате ги под бройка или подбирате внимателно и с усет всяко едно заглавие? Лекото четиво може да бъде ненадминат приятел в миговете за почивка. Истински стойностните книги, които ви обогатяват и ви карат да се връщате към тях отново и отново са това, което си струва да краси рафтовете у дома.

Как да ги изберем?

Истината е, че няма точна формула. Винаги може да сверите часовника според бестселърите или тези спечелили куп награди, но ценната книга се открива само пред човека, за когото тя е такава. Може на пръв поглед невинното четиво да се окаже вашият катализатор. Индивидуалността на личността определя кое е истински значимо и кое посредствено. За това не бързайте да заклеймявате, като непотребна, всяка книга извън вашия обсег и интерес.

Трупането на книги е трупане на богатства

Макар и тривиално, книгите наистина могат да се окажат нашият неизчерпаем извор на вдъхновение и мъдрост. Ценните придобивки се измерват не в пари, а в душевни преживявания. Добре е да пътувате и да посещавате красиви кътчета по света, но пътешествията с книгите не могат да бъдат заменени от нищо друго. Независимо дали сте страстен почитател на фантастични романи или исторически такива, само те могат да ви отведат на места, за които дори не сте подозирали. И това отново е плод на човешкото въображение, подхранвано от други книги и преживелици, затваряйки кръговрата на един богат и пълноценен живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар