Зима

Зима
Пролет

9 август 2020 г.

"Короната" стопи "мазнинките" на футболните колоси

50-те световни първенци загубиха над 750 милиона евро от стойността си
 

Кризата от COVID-19 вече взима първите си жертви във футболния свят, а мрачните прогнози от пролетта поетапно започват да се сбъдват. 


На прага на летния трансферен прозорец, когато по традиция клубовете правят най-големи харчове, водещите отбори на Стария континент регистрираха безпрецедентен спад в стойността на своя бранд.

50-те най-високооценявани футболни клуба в света „обедняха“ с около 751 млн. евро спрямо 2019 година. Това показва най-новото издание на Brand Finance Football, в което е направен подробен анализ на финансовото състояние на всеки един от отборите в топ 50. За пръв път от шест години насам стойността на водещите тимове отчете спад - и то какъв.

Най-скъпият футболен клуб в света остава „Реал“ Мадрид.

„Кралския клуб“ се оценява на 1,42 млрд. евро. Стойността им обаче се е понижила с внушителните 14% в сравнение с миналата година. Веднага след тях се нарежда другият голям испански гранд – „Барселона“, който бележи минимален ръст в стойността на своята марка и се доближава на само 6 млн. евро от вечния си съперник. Каталунците изместиха от второто място „Манчестър Юнайтед“, който вече е трети с 1,32 млрд. евро. Цената на „дяволите“ е паднала с близо 11% (около 143 млн.) спрямо предходната година.

Призовата десетка допълват отборите на „Ливърпул“, „Манчестър Сити“, „Байерн“ Мюнхен, „Пари Сен Жермен“, „Челси“, „Тотнъм“ и „Арсенал“. Впечатление прави фактът, че шест от отборите в топ 10 са от Англия, като доминацията на клубовете от Острова се запазва и до 50-тото място. Най-голям ръст в своята цена пък бележи „Лестър“ с цели 40 процента.

Световният клубен шампион „Ливърпул“ е повишил стойността си - с 6 на сто, и вече е оценяван на 1,26 млрд. евро. Мърсисайдци се наслаждават на феноменална година откъм успехи и очаквано са вдигнали цената си. Освен това от новия сезон „червените“ ще бъдат обличани от световноизвестния коцерн „Найк“, с който бе сключена рекордна за футбола сделка. Очакванията са, че през следващите години „Ливърпул“ ще „дръпне“ още в класациите за най-скъпите отбори.

Сред 10-те клуба с най-висока стойност се забелязва липсата на италианския шампион „Ювентус“. Въпреки че в състава им се подвизава футболист от калибъра на Кристиано Роналдо, „бианконерите“ все още са извън топ 10, заемайки 11-та позиция. През лятото на 2018-а португалската звезда изстреля цената на "Ювентус" до небесата само с новината за трансфера му в италианския гранд. Тогава, само за няколко дни, акциите на клуба скочиха с около 35%.

Английската „Висша лига“ закономерно е най-високооценяваното първенство, оставяйки зад себе си испанската „Ла Лига“ и немската „Бундеслига“. Италианската „Серия А“ и френската „Лига 1“ заемат четвърто и пето място. От клубовете извън топ 5 първенствата на Европа „Аякс“ заема най-предна позиция – 27-ма.

Според доклада основната причина за спада в стойността на клубовете е нарушеният футболен календар.

След принудителната почивка от около три месеца повечето първенства се възобновиха без зрители по трибуните. За големите клубове липсата на приходи от продажбата на билети може и да не е ключова, но за по-малките отбори сумите по това перо формират по-голямата част от техния бюджет. Поради тази причина с навлизането в новия сезон първенствата в Англия, Испания, Германия, Италия и Франция поетапно ще връщат феновете си по трибуните, като в началото капацитетът на стадионите ще бъде сведен поне наполовина.

Преди началото на новия сезон обаче клубовете ще имат на разположение един месец, в който да обменят футболисти. От началото на годината трансферният пазар се е свил с над 9 млрд. евро, като средно цената на футболистите се е понижила с 20%. Очертава се навярно най-консервативният пазар в модерната история на футбола, на който клубовете ще бъдат много по-предпазливи и умерени в инвестициите за нови футболисти.

Коронакризата дава своето отражение върху трансферната политика на футболните колоси. Далеч по-непредсказуемо обаче е бъдещето на клубовете в средносрочен план. 


В едно отношение от УЕФА все пак могат да бъдат спокойни – финансовият феърплей със сигурност няма да бъде нарушен през това лято, а футболът, поне за кратко, ще заприлича отново на игра, в която не всичко е пари.

 Стефан Йорданов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар