Зима

Зима
Пролет

7 септември 2020 г.

Васил Велев: Минималната работна заплата да се запази и през следващата година

Тревожен е дългосрочният спад на инвестициите, които се понижават от 23% до около 18% от брутния вътрешен продукт
 

"Най-разумно е сегашното равнище на минималната работна заплата у нас да се запази и през следващата година, а осигурителните прагове също да не се променят."

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Той припомни, че за тази година минималната работна заплата е била увеличена с 50 лв. до 610 лв. на базата на очакван ръст на БВП от над 3%. Заради кризата, причинена от коронавируса, обаче ще бъде отчетен икономически спад от поне 7%, което означава разлика спрямо прогнозата от 10 процентни пункта.

Експертът смята, че по отношение на индустриалния сектор се наблюдава доста бързо възстановяване през юни спрямо големите спадове от май и април, а август остава традиционно месец, в който европейската индустрия почива.

“По-голяма яснота за индустриалния сектор ще имаме в средата на септември. Очакванията са възстановяването да продължи и през есента. За разлика от предишната криза, сега повече пострадаха услугите”, обясни Велев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него у нас е тревожен дългосрочният спад на инвестициите, които се понижават от 23% до около 18% от брутния вътрешен продукт. "Причините за понижението на инвестициите са много по-фундаментални и сериозни, отколкото моментните на кризата”, уточни Велев.

По думите му, от антикризисните мерки за икономиката, отпуснати у нас, до бизнеса са достигнали под 100 милиона лева. А това е една от причините да има излишък в бюджета - парите не са инвестирани, не са разходвани. "Това е непонятно като поведение в криза”, коментира експертът.

Председателят на АИКБ добави, че предстои мярката за подкрепа на заетостта, т.нар. 60/40, да бъде с нов дизайн от началото на октомври. А намаляването на ДДС има ефект, като това е най-бързият начин средствата да стигнат до предприятията.

Велев е на мнение, че най-тежката част от кризата за индустрията е била през май, а след това има настъпило задържане и леко възстановяване. Той очаква подобряване на ситуацията към края на годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар