Зима

Зима
Пролет

18 октомври 2020 г.

Консумираме не повече от 15-20% родни плодове и зеленчуци

Красимир Кумчев: Повече от 15 години имаме грешна аграрна политика. Отдавна сме държава, която е продоволствено зависима 

 

Българският потребител консумира не повече от 15-20% родни плодове и зеленчуци. Всичко останало е внос. 

Заключението е на производителя Красимир Кумчев, който е участвал в преговори с управляващите за подобряване на условията за българските земеделци. 

„Повече от 15 години имаме грешна аграрна политика. Отдавна сме държава, която е продоволствено зависима. Ако за това, че сме енергийно зависими си има своите обективни причини – ние нямаме нефт, нямаме газ, то продоволствената зависимост е нещо, което е обидно за нас като българи, живеещи на най-прекрасното място на тази планета, която може да изхранва не само българския народ, но и половин Европа“, коментира Кумчев по бтв.

По думите му вече втори програмен период държавата изостава по отношение на субсидиите за земеделските производители. Това е една от причините те да не са конкурентоспособни спрямо останалите в ЕС.

„В следващите два месеца България трябва да представи в Брюксел националния стратегически план за това какво искаме да стане в българското селско стопанство в следващия програмен период до 2027 г. Притеснението ми идва от това, че в момента няма яснота, време няма, обществото не знае какво ще предложим. А когато се внесе това предложение в Брюксел и бъде утвърдено на политическо равнище – оттам насетне в следващите 7 години нищо не може да се пипа. 

Ако ние не предложим читав национален стратегически план в Брюксел до края на тази година, в края на този програмен период – до 2027 г., нещата ще изглеждат по-зле, отколкото в момента“, добави в заключение той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар