Зима

Зима
Пролет

5 октомври 2020 г.

Не е фашизъм - Стойчев и свободното му мнение са. Естетът Борисов и простите протести

От няколко дена има нов елемент в пропагандата срещу протестите: липсва им естетика и се фашизират...

 

 

Досега бяха използвани познатите тояги срещу протестите. 

Политици, социолози, политолози и медии на ясла при управляващите и Пеевски описваха хората на площадите като платени, неориентирани, заблудени, манипулирани, корумпирани, интересчии и пр. За всеки случай правеха уговорка, че някои от тях са симпатични.

Само някои. Организаторите обаче – предимно „Отровното трио“ – са задължително купени, подли, комплексари, мразещи и налудни.

От няколко дена има нов елемент в пропагандата срещу протестите: липсва им естетика и се фашизират.

Д-р Любомир Канов в неделя по бТВ отправи неласкави думи по адрес на протестиращите и някои от организаторите. Много грозно било да се носи ковчег и да се хвърлят яйца. Неестетическо някак.

Може би да си министър на Борисов, да играеш с него карти, да се обзалагаш за мачове и да внасяш съмнителни ваксини са пример за естетика в политическото поведение? Ами обичайте се тогава...

Бенедето Кроче определя съдържанието на термина „естетика“: Език, форма и символи. От това как се използват и съчетават трите компонента зависи и какъв ще е резултатът/протестът. Според Кроче човешката дейност се характеризира от четири ценности: прекрасното, истинското, полезното и справедливото. Традиционните категории на естетиката обаче той счита за противоречиви и философски несъвършени. Става дума за трагизма, комизма, възвишеността, патетиката, трогателността, импонирането, грациозността, идиличното и елегантното. Несъвършени са, защото нямат ясни граници и често се допълват или не намират общ „език“.

Българският премиер Бойко Борисов има личен принос в естетиката на отношенията в политиката.

Откъси от изтекли записи, за които е доказано, че са автентични:

„От "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не съобразява с мене…“.“

„Да. Да, разбира се. Не. Не, не, не – писмено не. Ъъъъ, Цвета… Просто Цвета да каже „аз съм проста кърджалийска пут*а и не мога да права разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия и така. Това не е спешно да ме търсите. Спешно е спешно, това е… Просто, казва си, че е проста жената, и си…“

„Когато си прост е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги наеб*л с 200. Едни чужденци, премиери. И са като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат защо съм ги (…). Викам, бе, не е с лошо. Прост съм. Нали английският ми е лош, всъщност аз мислех, че това искате, мама му д*ба, язък. Е, ама то… то се набутало вече в дупар*та и си се такова. И си се върти даже.“

„Сутринта имах същия случай и Влади Горанов, беха Сотир, Гешев, по телефона, и се смеят там тихо, а аз с такова удоволствие му обяснявам на колегата немец, баварец, че следствие мойта простотия всичко се е случило. И после, след малко и на колега унгарец и на колегата поляк. И накрая Гешев вика: „Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие господин премиер, май се правите много успешно“. Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. Аз съм като тея старите трактори – кво и да му сипеш, той си пърпори и си върви. Така че, така ѝ кажи на Цвета Караянчева. Да обяснява всичко със простотията си.“


Ако тези примери не стигат, прибавете чекмеджето с милионите евро, кюлчетата и пищова...

Относно ковчезите… Имаше такъв епизод. Само че бе показано символичното погребение на лошото управление. Смешно е да се обяснява толкова очевидно нещо. По цял свят се правят подобни неща, в САЩ също. И никой не търси естетиката, когато трябва да се покаже уродливостта на едно управление или управленски решения.

За фашизиране на протестите заговори Георги Любенов по БНТ и настойчиво подкани Татяна Буруджиева да „захапе“ темата. И тя я „захапа“, гневейки се на протестиращите, които не били съгласни с мнението на политолога Стойчо Стойчев и го замеряли с яйца след предаването „Панорама“ в петък. Стойчев имал право на лична позиция и мнение и никой не можел да му отказва това. Права е, но би трябвало да е забелязала, че на Стойчев не само никой не му отказва думата ами дори много често му я дават всички проправителствени медии. А те не са малко. Пеевските го цитират патетично, вероятно като уважение към естетиката… Самата Буруджиева може да съперничи по брой тв изяви с проф. Антоанета Христова, което само по себе си би изненадало дори екипа на "Гинес"...

Доц. Стойчо Стойчев спретна (не)естетична атака срещу шефа на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.
 

Той се снима пред лечебното заведение в странни пози и поиска оставката на лекарката, като направи колаж, който разпространи в мрежата. В поста Стойчев, който е преподавател в СУ написа следното:

#блокада на #гълъбарника
#ОСТАВКА на буля Цвецка!
#цвецкавън от #лудницата Курило!
Всеки ден ще е така до оставката!
Обявявам #Курилоград за ЛУДНИЦА НА СВОБОДАТА без Цветеслава Гълъбова!

Не, не е фашизъм, - вика Буруджиева, - Стойчев и свободното мнение са...

Хубавото при Буруджиева е, че лесно я разбираме: Стойчев е в жанра романтизъм, а протестиращите ги тресе див фашизъм.

В своето есе „Вечният фашизъм“ Умберто Еко описва 14 условия, при които може да се говори за фашизъм. Между тях са: култ към традициите; действия заради самите действия; недоверие към интелектуалците; поддръжка на мита за заговор; мачизъм, сексизъм и неприемане на нестандартното сексуално поведение; пренебрежително отношение към парламентаризма; върховен лидер и признателен народ.

Кое от тези условия приляга на протестиращите? А на управлението? Любенов явно е почитател на Гала, а не на Стенли Пейн, да речем. Еко е на светлинни години от „сторгозийската школа“ на Гала, затова тя мрази протестиращите и обича Бойко. Това за протокола.

Клод Хелвеций казва: Глупостта постоянно иска да се изяви, но понеже няма какво съществено да каже, ни залива с празни думи.

За всички под знамето буруджиево припомняме, че заради изразяване на позиция и критики към властта, прокуратурата и някои политици, журналисти, медии и граждански активисти са подложени на репресии, продължаващи години наред. Повдигат им се обвинения, привиквани са на разпити, с тях се „заемат“ КПКОНПИ, ДАНС, МВР, НАП и пр. Не са рядкост заплахите. На неправилните медии се отрязва достъпът до реклами, а фирми, банки и бизнесмени са предупреждавани да не рекламират в тях, защото ще пострадат. 

Това въпросните „защитници на свободата на словото“ никога не споменават в царствения си студиен гняв.

Протести с ковчези в САЩ срещу войната в Ирак...


Д-р Димитър Попкутуев, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар