Зима

Зима
Пролет

29 декември 2020 г.

Алберто Фернандес: Критиките към "Sputnik V" са част от геополитическата борба

Президентът на Аржентина отбеляза, че производството на ваксина срещу коронавирус е бизнес с милиони долари в сделки 

 

"Руската ваксина срещу новия тип коронавирус, "Спутник V", която беше критикувана в определени кръгове, се превърна в обект на атаки в търговската и геополитическата борба."

Това мнение изрази президентът на Аржентина Алберто Фернандес в интервю за TV Publica, излъчено в понеделник, съобщава ТАСС.

"Първо, трябва да вземем предвид разгръщащата се търговска война. Освен това, тъй като светът очаква ваксината, има и геополитическа борба кой ще я предостави. И мисля, че това виждаме в случая с ваксината на Центъра "Гамалея", каза президентът на Аржентина.

Фернандес отбеляза, че производството на ваксина срещу коронавирус е бизнес с милиони долари в сделки. 

"Има тежка борба, понякога мръсна, по време на която някои дискредитират другите", добави той.

"Изведнъж се създаде впечатлението, че сме направили нещо лошо, защото на Аржентина бяха доставени 300 хил. дози, докогато властите на други страни се молят поне за някакво количество ваксини за своите граждани", каза Фернандес, коментирайки негативното или скептично отношение към "Спутник V "сред аржентинските опозиционни политици и журналисти.

По-рано руският Фонд за преки инвестиции и правителството на Аржентина подписаха договор за доставка на 10 млн. дози "Спутник V". Първата партида от лекарството от 300 хил. дози пристигна в южноамериканската република на 24 декември. Ваксинацията трябва да започне в страната от 29 декември.


Няма коментари:

Публикуване на коментар