Зима

Зима
Пролет

10 март 2021 г.

Георги Лозанов: Медиите да променят отразяването на предизборните кампании

"Платената журналистика, това не е журналистика, това е платена агитация..."

 

 

"Медийните кампании в електронните медии имат все по-малко влияние върху вота, затова е крайно време тези медии - радиото и телевизията, особено обществените, да реформират това отразяване на кампаниите и то главно в една посока - по-голям терен за неплатени форми, където журналистите, а не политиците сами да си договорят участията си."

Това заяви пред БНР Георги Лозанов, медиен експерт и бивш председател на СЕМ.

"За целта трябва да се направи промяна в Изборния кодекс, защото платената журналистика, това не е журналистика, това е платена агитация... Истинската политическа журналистика е голямо богатство за обществото, а от друга страна и политиците могат да кажат това, което искат, когато срещу тях стои журналист, който знае какво да пита", коментира още Лозанов.

По думите му в момента кампанията, така както започва, и по телевизиите, все пак има добри разговори, започва истински диалог.

"Но понеже това е под формата на една платена кампания, хората предварително слушат с половин ухо... Хората не могат и да различат кога са неплатените форми. Медиите трябва да върнат доверието на обществото, че правят една реална политическа журналистика в този един месец.

Това беше стопирано в началото на прехода - журналистиката беше поставена на "трупчета" и журналистите се превърнаха в конферансиета... Вината не е в тях. Така са поставени", отбеляза медийният експерт.

В момента по думите му кампанията се структурира около две теми - пандемията и протестите - около тях се трупа или разтоварва вот.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар