Зима

Зима
Пролет

10 март 2021 г.

Биляна платно белеше под пирамидите в Гиза

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че страната му щяла да впише българите като етническа група в новата конституция... 

 

Твърдението на македонския премиер Зоран Заев, че страната му е готова да впише българите като етническо малцинство в новата си конституция е добра новина. 

Макар че на македонец -  пък бил той и добър приятел на нашенския премиер, с когото все се прегръщат - вяра не може да се има. Не случайно фолклорът (който никога не лъже) свидетелства, че макето с едната ръка дупе гали, а с другата к---ц вади...

Така че да му мисли Бойко Борисов. А ние - око да види, ръка да пипне и чак тогава ще вярваме.

Факт е, че в Северна Македония официално българи като етническа група не съществуват. При преброяването през  2002 г. в конституцията са записани македонци, албанци, турци, роми, сърби, бошняци, власи и други. Най-вероятно ние влизаме в графата "Други", където фигурират 20 993 души. Близо два пъти по-малко от обитателите на графа "Роми", които са 53 879 души.

Няма лошо, нека ни впишат в новата си конституция. Това най-вероятно ще развали кефа на покровителствания от някои партии у нас алъш-вериш  с български документи за самоличност, както твърди  мълвата. С един такъв акт ще отпадне и голяма грижа за Министерството  на правосъдието и за всички институции, заети с издаването на документи за българско гражданство. Колкото македонски жители са записани като етнически българи, толкова ще имат основание да искат придобиване на българско гражданство по произход. А не както е сега - Законът за българското гражданство позволява на куцо, кьораво и сакато от Западните Балкани да получава български паспорт и да се развява с него из ЕС като истински европейски гражданин.

"Не само българите, ще сложим в Конституцията египтяните, австрийците, румънците и всички други по-малки етнически малцинства, които имаме. Готови сме не само за българите, но и за хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците и други от по-малките етнически общности. Ние сме отворено общество, европейска държава и ще последваме примера на европейските държави", гарантира Заев. Но типично по македонски уточнява, че ще впише българите в основния закон "ако трябва".

Ако това все пак се случи, ще се наредим рамо до рамо с етнос, определян от македонските ни комшии мегаломани, като... египетски. Науката в Северна Македония смело открива в днешните тамошни роми египетски гени и "доказва", че те са дошли на Балканите от Египет и от Левантийското крайбрежие. И днес някои жители на западната част на Македония, Косово и Метохия, Албания наричат себе си агупти, без каквито и да е основания за египетски произход.

Както може да се очаква, истината и в този случай е друга. В реалната наука този проблем е известен като етническа мимикрия или префериран идентитет. Както се казва, нерде Гиза, нерде Охрид.

За нас нещата са по-простички. Слушаме, да речем, уж македонската народна песен "Лихнида кајче веслаше/по Охридското Езеро/ тивко си песна пееше:/ Билјана платно белеше" и сме наясно с едно: докато югозападните ни съседи са се въртели в омагьосан кръг да търсят идентичността си било в Египет или в скута на Александър Велики, само и само да не се нарекат българи, нашата Биляна платно белеше на Охридските извори...

"Легенда за цар Самуил и Биляна", художник Васил Горанов 


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар