Зима

Зима
Пролет

16 април 2021 г.

Владо Береану: Борисов не предложи себе си за премиер, за да не види шамара цяла България

"За радост на всички ни в България се завръщаме към основата на нашето управление - че страната ни е парламентарна република."

- Господин Береану, ударно започна работата си 45-тото Народно събрание. Вие какво извличате от първия работен ден на депутатите като впечатления?

- Първото и най-важно е фактът, че за радост на всички ни в България се завръщаме към основата на нашето управление - че страната ни е парламентарна република. От днешния парламент даже виждаме, че той се връща към своята роля на институция, която е в основата на вземането на решения в държавата.

Беше приятно да се види, че въпреки всички обвинения, че новите депутати нямали опит и политическа биография, Народното събрание е представително и хората действат отговорно. Оформя се една съвсем различна политическа картина.

- Звучите обнадежден.

- Да. И с радост посрещам факта, че работата на новия парламент ще бъде интересна и за онези, които я наблюдават, за разлика от предишните парламенти, които бяха нещо като печат на решенията на премиера и правителството. В този парламент ще има интересни мнения, хората ще изказват идеите си.

- Колко дълго обаче ще просъществува? Борисов му даде време до декември, а много анализатори също прогнозират няколко месеца живот на 45-тото Народно събрание.
 

- Какво дава или не дава Борисов вече няма значение. Всичките му хитрости се сблъскаха с новата воля на настоящия парламент. Любопитно е обяснението например защо не предлага себе като премиер.

А това обяснение е много просто - ако той предложи нещо такова, трябва да отиде в парламента и да присъства на гласуване срещу себе си от целия парламент, с изключение на неговите депутати. Това ще е шамар, който ще види цяла България.

- Едно от първите решения обаче е Борисов да бъде привикан в НС, където ребром да му бъдат поставени някои важни въпроси. Мислите ли, че ще отиде?

- Похвално е, че едно от първите решения е точно това. Ще бъде интересно и странно, ако не се появи. Любопитно ще е какво ще реши за утрешния ден, но във всеки случай е ясно, че една от първите промени е тази на избирателния закон. Интересното е, че както винаги ГЕРБ се опита да създаде пореден проблем с предложението си за мажоритарни избори.

- Това сякаш ритна топката в полето на "Има такъв народ" - все пак мажоритарния вот бе едно от основните неща в референдума им преди години. Подозирате ли, че това ще е повод партията на Трифонов да бъде обвинена в нещо като непоследователност? Не подкрепя своята собствена политика, все пак...

- Има такъв момент. Но това тяхно решение ще е прагматично политическо. Мажоритарните избори не са в техен интерес. Най-вероятно няма да подкрепят подобна поправка. Тези, които според мен ще се наложат, са предложените от президента - въвеждането на изцяло машинно гласуване и възможност за хартиен вот ако машините някъде се счупят. Важно е, след като сме ги купили. Така и така се избягва проблема с недействителните бюлетини.

Вероятно ще бъде въведено и исканото от партиите видеонаблюдение, което по някакъв начин да се осъществи. Поставя се, естествено въпросът дали не може да се премине към дистанционно гласуване поне за българите в чужбина. Тезите, че това не може да се осигури технически, са абсурдни - решение има, ако се постави задачата на компютърните специалисти, които имаме у нас. А не на старата "Информационно обслужване", която работи бавно и лошо.

- Какви са хипотезите за бъдещето на Народното събрание? Ще се разберат ли формациите?

- Ще видим. Единствените възможности са правителство, което да има за задача решаване на основните проблеми и да не продължава много дълго. Вероятно най-разумното е да продължи да действа до есента и тогава да имаме избори 2 в 1 - за президент и парламент. Това ще спести и основният аргумент, че изборите били скъпи.

Другият вариант е да не се осъществи нито един от мандатите и да се отиде на избори веднага със служебен кабинет. Единственият проблем в това е, че изборите ще са през юли. Хората лятото са на почивка.

- А коя хипотеза ви се струва по-вероятна - системните партии да възстановят част от загубеното на 4 април доверие, или да се случи точно обратното?

- Няма да забравя думите на нашия все още настоящ министър Росен Желязков, който каза, че при избирателите имало Стокхолмски синдром. Той искаше да вложи друго значение, но такъв в България реално има.

Заложниците имат някаква странна любов към похитителя си. Точно това имахме по време на изборите - Борисов за 12 г. вкара България в една заложническа криза. Успехът му е резултат от точно тази любов. Но кризата приключи.

Последните политически действия показаха, че ГЕРБ може да бъде победена и подгонена в ъгъла. Това ще освободи повечето гласоподаватели и те ще разберат, че може да се гласува и за друг. Ще покаже и нещо друго - че България може да се управлява и от друг, освен Борисов, въпреки неговите твърдения, че е единствен.

Едно временно правителство ще покаже, че нищо страшно няма да се случи, ако не управлява ГЕРБ.


Интервю на Джесика Вълчева, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар