Зима

Зима
Пролет

15 октомври 2021 г.

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

"Темата “Медии и истина“ е продиктувана от два аспекта на истината – единият е чисто медийният, а другият – разбирането на истината като връщане към Бог." 

 

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. 

Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина".

"Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието на празника на свети Иван Рилски на 19 октомври. Очаква се събитието да бъде открито от Симеон Сакскобургготски.

За срещата разказва по БНР Кирил Вълчев, генерален директор на БТА:

“Всъщност 16-ата среща трябваше да се проведе през миналата година, в плановете на инициатора на тези срещи, предишният ген. директор – Максим Минчев, който си отиде от Covid-19, и за когото ще си спомним и сега, на тази среща.

Беше планирано срещата да се проведе в Киев миналата есен, но заради пандемията това не стана. Може би точно тази година и половина, през която живяхме и продължаваме да живеем с този вирус в пандемията, все по-често имаме нужда да си спомняме това, че не сме всесилни, има нужда от малко смирение.

Срещите до момента се случваха в много разкошни, в материалния смисъл на думата, места по света. Сега се завръщаме у дома, в едно разкошно за душата място.

Темата “Медии и истина“ е продиктувана от два аспекта на истината – единият е нашият, чисто медийният. Знаете, че през последните години голямата тема на медиите по света е именно истината, или по-скоро как да противодействаме на лъжата – фейкнюз, лъжливите новини, постистината, дезинформацията, но тази среща има и друг аспект – разбирането на истината като връщане към Бог."

Дебати  върху 4 теми

"Първата е за вярата в медиите, ще бъдат откроени два аспекта – представянето на религията в медиите, другият аспект е за доверието в медиите. След това ще продължим с разговор за надеждата в медиите. Това всъщност ще бъде панелът за темата на деня – Covid-19. Къде бяхме медиите през месеците на пандемията? Дали освен да представяме страшните аспекти на пандемията носим отговорност и за това да даваме надежда на хората. Третият ни разговор ще бъде посветен на лъжата в медиите и как да ѝ противодействаме. И най-накрая ще говорим по злободневната тема за избора в медиите, защото срещата ни е в началото на поредната предизборна кампания."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар