Зима

Зима
Пролет

11 декември 2021 г.

Минеков ритна гнездото, пепелянките се разсъскаха

За разлика от други подобни посегателства върху четвъртата власт, тази история не се включи във фолклорната селекция "Всяко чудо за три дни" 

 

Не САЩ, а България е страната на неограничените възможности. 

У нас чудесата се случват не по Коледа, а непрекъснато - по всяко време на денонощието (или 365/7/24, както би го написал някой днешен промоутър). И в тях участват не само богоизбраните или само послушните, а всички - високи и ниски, млади и стари, мъже и жени, здрави и болни, куци и кьорави.

Както сме казвали и друг път - без интернет светът е голямо село, а с интернет - още по-голямо село. Всеки пише и вика, всички четат и слушат, а накрая никой нищо не разбрал, защото всички били заети с друго - едните писали, а другите викали...

Със скандала между служебния министър на културата Велислав Минеков и собственика на в. "Труд" Петьо Блъсков се случи нещо подобно. Според половин България министър Минеков е прав да изгони Блъсков и хората му от държавните етажи заради неплатените сметки. А според другата половина - това е варварско посегателство срещу свободното слово и поради тази причина продължаваме да си заслужаваме 112-ото място.

За разлика от други подобни посегателства върху четвъртата власт, тази история не се включи във фолклорната селекция "Всяко чудо за три дни", а вече цяла седмица нажежава страстите в публичното пространство. "Внасянето" на скандала в пленарната зала на Народното събрание също не допринесе с нищо за изясняване на ситуацията.

Единственото цветно петно, освежаващо блудкавия сивкав медиен пейзаж в България бе ансамбловото съчетание, изнесено от депутатите на ГЕРБ на стълбището пред бившата Блъскова редакция. То спокойно може да бъде озаглавено "И в разврата трябва да има малко морал!", но преспокойно може да се нарече и "Ти ли ме бутна, или аз сам паднах?"

Истината е прекалено семпла, за да я подминем просто така. Дори и безкрайно несправедливо да е отношението на наемодателя министър Минеков към наемателя Петьо Блъсков-младши и обитателя Петьо Блъсков-старши, то няма и не може да има нищо общо с универсалния принцип, познат като свобода на словото. Не за друго, а защото министър Минеков забранява на семейство Блъскови да "произвеждат" вестника и сайтовете си във ведомствен имот, а не по принцип.

Иначе казано - вън от тези два етажа, семейство Блъскови имат право да си имат, колкото си искат вестници, списания и сайтове, да си ги пълнят, с каквото им хрумне съдържание, да ругаят, когото си пожелаят, да се подмазват на всеки, който плати повече.

Точно поради тази причина, по-добре ще е и защитниците на министър Минеков, и критиците на Бойко Борисов, и феновете на Петьо Блъсков, и заклетите последователи на Бойко Борисов да спрат с употребата на свободното слово за зад..., пардон - за лични цели. А останалите да седнат и да прочетат откъде идва манипулацията с прословутото 112-о място, за да проумеят какво точно ще им се случи утре, ако Брюксел приеме прословутия медиен закон.

Според официално наложената мантра, откакто Борисов е на власт, България се била сринала с 80 и кусур места в индекса за свобода на словото на "Репортери без граници". От място № 35 - № 36  по времето на Сергей Станишев и тройната коалиция на тогавашния президент Георги Първанов, до място № 112 - по времето на Бойко Борисов и неговата лична коалиция с Обединените патриоти.

Нищо подобно. Класацията на "Репортери без граници" се казва Индекс за свобода на пресата и измерва съвсем конкретни неща като плурализъм, независимост на медиите, автоцензура, законови рамки, прозрачност и т.н. А не имаш ли право да кажеш нещо, или казването на това нещо е забранено със закон.

В заключение ще кажем, че в казуса с т. нар. малтретиране на свободното слово, познато и като освобождаване на незаконно преотдадената под наем държавна собственост, има и наказателно-правен елемент. Което означава, че интерес към казуса би трябвало да прояви не само прокуратурата на Иван Гешев, но и комисията на Сотир Цацаров.

Да бъде!


Иван Рачев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар