Зима

Зима
Пролет

31 януари 2022 г.

"Конвоят на свободата" за втори ден блокира Отава

Канадската столица стана през уикенда сцена на големи протести срещу ограниченията 

 

Противници на ограничителните мерки в Канада заради коронавируса протестираха вчера за втори пореден ден в Отава. 

В другия край на страната, на запад, камиони блокираха магистрала, водеща към Съединените щати, в знак на солидарност с "Конвоя на свободата", блокирал столицата , предаде Франс прес.

Полицията в Отава съобщи, че има сериозно присъствие в центъра на града, където са се събрали демонстранти и недоволни шофьори с камионите си. Нашите ресурси са "под натиск и напълно заети", се отбелязва в полицейското комюнике.

Канадската столица стана през уикенда сцена на големи протести срещу ограниченията. Основна роля в тях изиграха шофьори на камиони, гневни заради изискването да бъдат ваксинирани, за да може да преминават най-дългата сухоземна граница на планетата. В Отава дойдоха протестни конвои от различни места в страната.

Според медии премиерът Джъстин Трюдо и семейството му са били отведени в събота на тайно място.

В западната провинция Алберта камиони блокираха близо до границата магистрала, водеща към Съединените щати. Граничният пункт е отворен, но на практика автомобили не може да преминават по този път, който има важно значение за стокообмена между двете страни.

Възможно е протестите в Отава да продължат още известно време. Демонстрантите, някои от които са дошли чак от тихоокеанската провинция Британска Колумбия, на хиляди километри на запад, възнамеряват да останат в столицата няколко дни.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар