Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2022 г.

Проф. Даниела Бобева: Целта на Бюджет 2022 е да се купи време

"То ще разполага с 63 млрд. лева, които да харчи, това нещо не го е имало никога. Въпросът е как ще се харчат тези пари." 

 

"Това е един от малко възможните бюджети в тази ситуация. Той не е на растежа, не е и на реформите, а продължава всички лоши практики, които присъстваха и в предишните." 

Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, преподавател, вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски, в коментар на приетия на първо четене Бюджет 2022.

Тя поясни, че бюджетът е доста щедър и отговаря на очакванията на избирателите, които са поискали промяна:

"Целта на този бюджет е да се купи време - тази политическа конфигурация да оцелее през трудните месеци на зимата, т.е. в тази си част, като щедрост - Бюджет 2022 отговаря на очакванията на хората и ще подсигури комфорта на правителството за поне няколко месеца".

Тя прогнозира висока толерантност на хората към грешките на управляващите.

Според проф. Бобева правителството се "презапасява с дълг":

"Нещо, което е нечувано, при сравнително висок икономически растеж да се вземат много заеми. И това е за следващите три години се предвиждат много кредити. Другото, което е доста обезпокоително, е презапасяването с публични средства за публични инвестиции. Теорията го е доказала отдавна, че публичните инвестиции са с ниска възвръщаемост. И да очакваме висок икономически растеж от съмнителни дали ще се случат и по принцип ниско възвръщаеми - е несериозно. Но не подценявайте харвардските дипломи. Едва ли министърът на финансите предполага, че ще достигнем 4,8 икономически растеж".

По думите ѝ такава голяма разлика в прогнозата на БНБ и на Министерство на финансите никога не е имало:

"По-високият икономически растеж, който планира правителството, води до по-големи възможности за разходната част на бюджета".

"Това е бюджетът на най-богатото правителство в най-новата ни история", смята проф. Даниела Бобева и уточни:

"То ще разполага с 63 млрд. лева, които да харчи, това нещо не го е имало никога. Въпросът е как ще се харчат тези пари. Това е третият бюджет, в който ние очакваме растеж от Плана за възстановяване, а той е някъде в небитието".  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар