Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2022 г.

Може и така да се действа. Ама е тъпо...

Да вървиш по пътя на "Кирил и Лена" означава да зачеркнеш огромни пластове от световната култура

 

 

Фактът, че онази британска леля, министърката на външните работи Лиз не знае къде се намират Воронеж и Ростов не е просто гаф. 

Това е тенденцията, според която на ключови постове се назначават не можещи и знаещи хора, а лица, верни на "партията и правителството". Или на световния хегемон. 

Така е във Великобритания, така е и в България. Имаме си премиер, който не знае колко моста има на река Дунав и има проблем със спазването на законите и разделението на властите. За Хосе Ортега и Гасет ме е страх да го попитам. 

И в същото време този човек има самочувствието, че е в състояние за два-три месеци да реши проблемите със Северна Македония. 

Това е самочувствието на незнаещия, който е убеден, че с две влизания в Гугъл ще накаже не само българските престъпници, но и ще въведе справедливост по цялото земно кълбо. 

"Кирил и Лена" са не толкова имена на конкретни личности. Това е символ на онази част от обществото, която смята, че дългогодишното четене е загуба на време, че интернет търсачките са несравнимо по-ценни от фондовете на Британската библиотека, че е достатъчно да махнеш 20 души, за да настъпи истински рай у нас. 

Да вървиш по пътя на "Кирил и Лена" означава да зачеркнеш огромни пластове от световната култура за сметка на краткосрочни бизнес ползи. Може и така да се действа, разбира се. Ама е тъпо.


 Петър Волгин

Няма коментари:

Публикуване на коментар