Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2022 г.

Георги Киряков: Румен Радев се опитва да вкара напрежение в управлението на страната

"Корупцията трябва да се пребори през реформа на съдебната система и в частност на прокуратурата. Само че това е дългосрочна цел." 

 

"Президентът Румен Радев се опитва да вкара някакво напрежение в управлението на страната. Опитва се да лобира за определен тип политики, които трябва правителството да предприеме спрямо определени отрасли."

Това каза пред БНР политологът Георги Киряков.

Според него критиките на Радев към управляващите не са въпрос на загуба на търпение, защото той има пред себе си 5-годишен мандат, а по-скоро с тези действия той цели натрупване на политически дивиденти.

"Не е добронамерен разговорът на (Румен Радев - Кирил Петков) на фона на атаките, които идват от ГЕРБ и от ДПС. По-логично е президентството и Министерският съвет да действат в синхрон в такава трудна ситуация, а не от президента, който има много малко правомощия, свързани с оперативното управление на страната, да се чуват такива остри критики и такъв опит за вкарване на напрежение в управляващото мнозинство. 

Радев има някакви основания и те са свързани вероятно с неговите конфликти с БСП и с факта, че БСП управлява икономическото министерство. Възможно е това да е част от продължаващия конфликт между президента и партията, която го излъчи за първия му мандат и го подкрепи за втория", коментира още политологът.

По думите на Киряков голяма част от проблемите в страната идват от "корупцията, заложена от предишните управляващи".

"Тази корупция трябва да се пребори през реформа на съдебната система и в частност на прокуратурата. Само че това е дългосрочна цел. Управляващите не могат да се справят с ежедневните оперативни задачи по преодоляване на множеството кризи, пред които са изправени българските граждани и държавата като цяло. Същевременно търсят решението на много по-дългосрочен проблем, който обаче, ако те не го решат, не могат да решават и тези краткосрочни проблеми, които са пред всеки един от нас", заяви Киряков.

Той подчерта, че за анализаторите на българския политически живот са много притеснителни персоналните смени, които се правят в министерства и държавни агенции. 

"Виждаме едно кадруване, което влиза в конфликт с интереси на хора, които подкрепят президента и президентството. Така стигаме до ситуация, в която управляващите, на базата на коалиционното споразумение, са си разпределили административните територии и назначават на принципа "както ми хрумне". В случая - на Кирил Петков му е хрумнало, че ще докарва от чужбина управител на БНБ, главен прокурор, прокурори, хора за службите. И това е концепция, която той си представя, че е нормална. 

Това е обида за всички хора, които са останали тук, които са се подготвили и имат експертизата и уменията да свършат тази работа, за която той им каза директно, че не стават за тази работа, щом са живели в България, а само хора, които са учил и работили в чужбина - стават за тази работа. Тази концепция е трудно да бъде преглътната от хората, които живеят тук", подчерта Георги Киряков. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар