Зима

Зима
Пролет

2 март 2022 г.

Чешки кинофестивал отне награда на Емир Кустурица

Причината - Кустурица приел да ръководи Централния академичен театър на руската армия 

 

Чешкият кинофестивал Фебиофест реши да отнеме от сръбския режисьор Емир Кустурица наградата на фестивала “Кристиян”, тъй като в навечерието на руското нападение срещу Украйна Кустурица прие да ръководи Централния академичен театър на руската армия.

Кустурица, който е възпитаник на Филмова академия в Прага (FAMU), получи наградата на фестивала през 2017 година за принос към световната кинематография. Инициативата да му бъде отнето отличието е на почетния председател на фестивала и негов основател режисьора Феро Фенич.

Фенич каза, че още през 2017 година е бил против Кустурица да получи наградата на Фебиофест, тъй като по думите му сръбският режисьор има склонност да сe възхищава на тоталитарни личности и да ги подкрепя, което, въпреки таланта на Кустурица, не отговаря на етичните, морални и демократични ценности и критерии за това да бъде той награден.

Фенич прикани и други чешки кинофестивали, които са наградили Кустурица, да му отнемат отличията, тъй като е приел предложението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да ръководи театъра на руската армия.

През 2019 година Кустурица бе отличен и от чешкия президент Милош Земан с медал за заслуги.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар