Зима

Зима
Пролет

16 април 2022 г.

До 31 май украинските бежанци ще трябва да напуснат сегашните си хотели

Могат да останат като редови туристи, плащайки сами - където и както намерят свободни места
 

 

Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. 

Това се разбра от изявления в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на кризисния щаб Валери Рачев. И до момента бе известно, че програмата е планирана до края най май, за да не се осуетява туристическия сезон по морето, където предимно са настанени украинците. Но липсваше категоричност в съобщенията на различните институции.

В публичното пространство например вървяха хипотези, че плащането на 40 лв. на хотелиерите, благодарение на което се осъществява програмата, може да продължи в зимните курорти. Но от думите на Константинова и Рачев се разбра, че помощта се преустановява. В масовия случай това означава освобождаване на сегашните легла, съобщава Cross.bg.

Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н. Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами - където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг например, се знае, че още при пристигането украинците са
предупредени, че ще трябва да се изнесат до 27 май.

Рачев каза още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лв. на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лева, макар вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за плащане още през март.

В момента у нас са настанени около 87 500 украинци. Рачев заяви, че се разработват различни варианти за прилива. Но припомни вече съобщаваната цифра, че страната ни може да реагира адекватно при максимум 200 000 души.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар