Зима

Зима
Пролет

30 април 2022 г.

Владимир Величков: Реекспорт на българска военна техника не може да стане без знанието на Нинова

"Най-големият потърпевш от цялата ситуация е българският народ. България трябваше да запази неутралитет. Защо трябва да се месиш някъде, където действат световните сили?" 

 

Изнася ли България военна техника за Украйна? Този въпрос се подхвърля като горещ картоф между политици и експерти пред последните дни.

"Председателят на комисията и министър на икономиката излиза и казва, че България изнася за Чехия, Словакия, Полша, Прибалтика. Всички знаем, че от тези държави се доставя въоръжение за Украйна. Това е като да пуснеш в твоя двор единия си съсед, той да цели по другия и да казваш "Не съм аз".

Това коментира бившият шеф на Комисията за контрол на търговията с оръжие Владимир Величков пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че България изнася оръжие за Украйна.

"Всяка сделка и придружена от сертификат на крайния потребител. Към него върви и сертификат за осъществена доставка. Основното в този документ е, че оръжието няма да бъде реекспортирано. Има вариант, когато се изнася за една държава въоръжение, то за бъде дадено на друга държава. Но това може да стане, ако бъде попитана държавата производител. Не може да хвърляш неистини към целия български народ и да го лъжеш по безобразен начин", заяви експертът.

И уточни, че по сделките за износ на оръжие не се осъществява последващ контрол.

"Държавата във всеки един момент може да извърши проверка и да прати експерти да видят какво става с въоръжението, което е доставено. Но това не се прави", категоричен е Владимир Величков.

Той поясни, че разрешение за реекспортиране не може да бъде дадено без знанието на председателят на Комисията за контрол на търговията с оръжие - в случая Корнелия Нинова. Според Величков е трябвало да се проведе референдум по темата в предоставяне на оръжие за Украйна.

"Трябва българинът да бъде попитан дали да изнасяме оръжие за държава, в която има конфликт. Не може шепа политици да кажат "Дайте да изнасяме оръжие". Най-големият потърпевш от цялата ситуация е българският народ", добави събеседникът.

Величков беше категоричен, че ако се стигне до решение за изнасяне на въоръжение, то трябва да става през държавни, а не частни компании.

"Ние не произвеждаме чак толкова много неща, в нашите заводи има много добри специалисти, но няма стратегия за военнопромишления комплекс. А можеше България да е един сериозен играч на международните пазари", уточни Величков.

Според него България няма капацитет да извършва ремонт на военна техника. У нас могат да бъдат ремонтирани само Ми-24 и Ми-17 и Су-25.

"Но какво ще ремонтираме на техника, която е свалена? Петков не може да говори, без да е подготвен. Около него трябва да има хора, които да го съветват по такива важни въпроси. България трябваше да запази неутралитет. Вижте Австрия. Защо трябва да се месиш някъде, където действат световните сили?", завърши експертът.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар