Зима

Зима
Пролет

21 април 2022 г.

Китай се противопостави на едностранните санкции и "юрисдикцията на дългата ръка" срещу Русия

Китай отказа да осъди руската "специална операция" и обвини за кризата в Украйна разширяването на НАТО на изток 

 

В речта си в четвъртък китайският президент Си Дзинпин отново заяви, че Китай се противопоставя на едностранните санкции и "юрисдикцията на дългата ръка", без да споменава пряко наказателните действия на Запада срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Китай многократно е критикувал западните санкции, включително тези срещу Русия, но също така е внимавал да не предоставя помощ на Москва, която би могла да доведе до налагане на санкции на Пекин, предаде "Ройтерс".

Във видеоречта си пред годишната среща на Форума за Азия в Боао, който се провежда на южния китайски остров Хайнан, Си предупреди, че икономическото "откъсване" и тактиките за оказване на натиск, като например прекъсване на веригите за доставки, няма да дадат резултат.

"Китай би искал да предложи инициатива за глобална сигурност, която да поддържа "принципа на неделимост на сигурността", заяви Си.

"Трябва да отстояваме принципа на неделимост на сигурността, да изградим балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността и да се противопоставим на изграждането на национална сигурност въз основа на несигурността в други държави."

Русия настоява западните правителства да спазват споразумението от 1999 г., основано на принципа за "неделима сигурност", според който никоя страна не може да укрепва собствената си сигурност за сметка на други.

Китай и Русия стават все по-близки и Китай отказа да осъди руското нахлуване в Украйна, което Москва нарича "специална операция". Китай обвини за кризата в Украйна разширяването на НАТО на изток.

Си заяви, че са необходими усилия за стабилизиране на световните вериги за доставки, но също така заяви, че китайската икономика е устойчива и че дългосрочната ѝ тенденция не се е променила.

Икономиката на Китай е изправена пред насрещни ветрове от въздействието на агресивните й усилия за спиране на разпространението на COVID-19, особено в икономическия й център Шанхай. По време на речта Си не спомена кризата с пандемията в Китай.



Няма коментари:

Публикуване на коментар