Зима

Зима
Пролет

8 юни 2022 г.

Александър Михайлов: Изнесено е оръжие за 200 млн. с крайна цел Украйна

Според него причината за смяната на ръководството на ВМЗ-Сопот е, че са отказали да ремонтират върната оръжейна поръчка, договорена от премиера 

 

"Изнесено е оръжие за 200 млн. през Румъния за Полша с крайна цел Украйна."

Това заяви пред медиите бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. Той уточни, че става въпрос за снаряди за системите за залпов огън "Град".

Твърди, че основният път на оръжие за Украйна е през фирми посредници в Полша.

Михайлов каза, че Асен Василев знае митническите товарителници за износа и дори им цитира номерата.

Според него причината за смяната на ръководството на ВМЗ-Сопот е, че са отказали да ремонтират върната оръжейна поръчка, договорена от премиера.

"Причините за уволнението, моето в "Кинтекс" и на ВМЗ много си приличат. Когато започват да идват договори за десетки и стотици милиони, се сменя ръководството и се оклеветяват хората с неверни твърдения. Може би целта е да се сложат нови, наши, послушни хора и да се спре говореното, че българско оръжие продължава да отива към Украйна, през посредници в Полша. Мисля, че българското правителство, за да разсее съмнението сред българските граждани, не с думи. Асен Василев може да представи справка от Агенция "Митници" за оръжие - митнически код 93 за колко пари е изнесена стока след началото на войната. Да не се окаже, че завишението е 45-47 пъти. Министър Генова от Дирекция "Консулски отношения" на МВнР може да даде справка колко полета е имало март-април-май тази година от български летища до полското летище Жешнев, на 78 км от украинската граница, които са пренасяли оръжие. Основна част от тези 200 млн. са 122-милиметрови ракетни снаряди за БМ21 -"Град"", каза Михайлов

Малко преди това в Министерство на икономиката ДКК заяви, че Михайлов е освободен, защото е управлявал в нарушение на уставите на дружеството и на търговските закони. Няма яснота за договори на стойност от 42 млн. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар