Зима

Зима
Пролет

7 юни 2022 г.

Не всички споделят интересите на Украйна

Пукнатините в коалицията, подкрепяща Украйна, със сигурност ще станат по-изразени, тъй като Русия изглежда консолидира контрола над Донбас, което Путин си е поставил като основна цел 

 

Сред нациите, които помагат на Украйна в нейната съпротива срещу руската инвазия, САЩ са на първо място. 

И все пак военните интереси на двете нации не са идентични. За САЩ императивът е войната да бъде овладяна, а не разширена и да не бъдем въвлечени в по-широка война с Русия, пише американският консервативен политик и бивш директор по комуникациите на президента Роналд Рейгън, Пат Бюканън, основател на списанието The American Conservative, в материал, представен без редакторска намеса.

Независимостта, териториалната цялост и демократичното управление на Украйна, макар и подкрепяни от САЩ, не са жизненоважни интереси на САЩ. Нито едно от тях не оправдава война с Русия, която може да застраши сигурността и самото оцеляване на САЩ, ако ескалира в ядрена.

Очевидно е, че Америка не може да играе "ва банк" в Украйна. Преди 24 февруари САЩ никога не са "докарвали" Украйна в НАТО, никога не са ѝ давали военна гаранция по "член 5", никога не са се съгласявали да се бият заедно с нея, ако бъдат нападнати. От първите февруарски дни на тази война беше заявено ясно, че "американски ботуш няма да стъпи там" и беше отхвърлено участието на САЩ в създаването на "зона, забранена за полети", което ще изисква от американски пилоти да свалят руски самолети.

Тези решения и декларации за това какво не биха направили САЩ свидетелстваха за границите на ангажимента на САЩ към Украйна, както и за американското нежелание да САЩ да поемат сериозни рискове за себе си от името на Киев.

Целта на президента Володимир Зеленски обаче - поражението на руските нашественици и тяхното изгонване от Украйна, ще изисква по-голяма подкрепа от САЩ и НАТО, отколкото той получава или вероятно ще получи.

САЩ и НАТО са готови да доставят на Украйна оръжия, за да се защитят и да победят руснаците в битка, но нито НАТО, нито САЩ са готови да водят войната на украинците вместо тях. Когато става дума за битки и умиране, това е тяхната война, а не американската.

За да засрами НАТО и САЩ по-пълно и открито във войната си, Зеленски обвинява предпазливите западни държави, че се стремят да се умилостивят Путин, използвайки думите на Невил Чембърлейн, казани в Мюнхен преди Втората световна война.

Какво казва Зеленски? Нашата кауза е каузата на Европа. Нашата кауза е каузата на НАТО. Нашата кауза е кауза на демокрацията. Нашата кауза е световната кауза. Ако паднем, ние ще бъдем първите, които ще бъдем покорени от империята на Владимир Путин. Други ще последват.

Хенри Кисинджър каза, че при всяко договорено споразумение Украйна вероятно ще трябва да отстъпи известна територия на Русия. В идеалния случай, каза Кисинджър, "разделителната линия трябва да бъде връщане към статуквото" преди инвазията през 2022 г. Русия държи Крим и части от Донецка и Луганска области от 2014 г.

"Продължаването на войната отвъд тази точка не би било свързано със свободата на Украйна", каза Кисинджър, "а нова война срещу самата Русия".

Яростният Зеленски отговори: "Изглежда календарът на г-н Кисинджър не показва 2022, а 1938... Тогава никой не чу от него, че е необходимо да се адаптира към нацистите, вместо да бяга от тях или да се бие с тях."

Тези пукнатини в коалицията, подкрепяща Украйна, със сигурност ще станат по-изразени, тъй като Русия изглежда консолидира контрола над Донбас, което Путин си е поставил като основна цел.

Италия, Франция и Германия са в контакт с Путин. Всички настояват за преговори. Никой не е настоявал за това, което Зеленски изисква: капитулацията на Русия на украинска територия, която тя държи от 2014 г.

Източноевропейските нации, познаващи руското управление, повтарят призивите на Зеленски за поражението, унижението и изгонването на Русия от Украйна.

Когато и ако настъпи прекратяване на огъня и започнат преговори, изглежда със сигурност ще има разпад на коалицията, подкрепяща Украйна. Защото докато Русия беше победена в офанзивите си за превземане на Киев, Харков и Одеса, Москва успя да превземе Мариупол, Азовско море и "сухопътния мост", който търсеше от Русия към Крим - и изглежда се движи към господство над целия Донбас.

Украйна също е блокирана от руски военни кораби да изнася своята пшеница и царевица, от които редица развиващи се страни зависят, за да нахранят населението си и да предотвратят недохранването и дори глада.

И тъй като Русия постига бавни, но стабилни печалби в Донбас, Путин изглежда не държи слаби карти в каквито и да било преговори.

След като украинци и руснаци започнаха да разменят артилерийски огън в Донбас, Зеленски поиска от САЩ техните високоавтомобилни артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS. С ударни възможности от почти 50 мили, това може да постави самата Русия в обсег. Но американски служители твърдят, че имат уверения от украинските лидери, че HIMARS няма да бъде използван срещу руска територия.

Кремъл предупреди, че всяка нация, изпращаща модерни оръжия в Украйна, ще бъде изправена пред тежки последици. Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в обявяването на "тотална война" на Русия.

Това предполага, че войната сега генерира по-големи рискове и опасности за САЩ, отколкото каквито и да било допълнителни награди, които биха могли да усетят от "отслабването" на Русия с по-нататъшни битки. Може би е време САЩ да кажат на Зеленски не само какво ще предоставят и какво няма да предоставят, но и това, което вярват, че са приемливите условия за примирие.

 
Оля Ал-Ахмед, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар