Зима

Зима
Пролет

17 юни 2022 г.

Владимир Путин: Всички цели на специалната военна операция ще бъдат постигнати без никакво съмнение

"Икономическият блицкриг срещу Русия нямаше шанс да успее още от самото начало. Хората, които умеят да четат, разбират какво се случва." 

 

Руският президент Владимир Путин обяви края на "ерата на еднополюсния свят" в реч, която критикува западните страни на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Когато спечелиха Студената война, САЩ се обявиха за Божии представители на земята, хора, които нямат отговорности - само интереси. Те обявиха тези интереси за свещени. Сега това е еднопосочно движение, което прави света нестабилен", заяви Путин пред публиката.

Руският президент каза, че САЩ се преструват, че не забелязват, че има други силни центрове на сила в света.

Той добави, че западните нации все още мислят с термините от миналия век - третирайки другите държави като колонии.

Путин атакува санкциите, наложени от Запада след началото на руската инвазия, казвайки, че са "луди и безсмислени".

Според него западните страни не са успели да разбият Москва.

"Извинете ме, аз не обичам да се изтъквам, но всички ние слушаме за "путинската инфлация" на Запад. За кого е предназначено това? За тези, които не умеят да пишат и да четат. Хората, които умеят да четат, разбират какво се случва", заяви руският президент.

"Икономическият блицкриг срещу Русия нямаше шанс да успее още от самото начало", заяви той. По думите му санкциите са по-вредни за тези, които ги налагат.

Той каза, че Европейският съюз може да загуби повече от 400 милиарда долара заради санкциите срещу Русия и добави, че ЕС е загубил своя "политически суверенитет" в отговора си на войната в Украйна.

Руският президент подчерта, че инфлацията в някои страни от еврозоната е надхвърлила 20 на сто. По думите му ЕС може да загуби над 400 милиарда долара заради наложените санкции срещу Русия. Санкциите са вредни за тези, които ги налагат, добави той.

Той посочи, че Русия "стъпка по стъпка нормализира икономическата ситуация".

Позовавайки се на опасенията от глобална продоволствена криза, предизвикана от войната в Украйна, Путин заяви, че Русия е в състояние значително да увеличи износа си на зърно и торове.

"Износът на зърно може да нарасне до около 50 милиона тона. Русия ще изпрати износ на храни в Африка и Близкия изток", добави той.

Руският президент коментира и обвиненията спрямо Русия, че заради войната в Украйна настъпва продоволствена криза по света.

"Всичко зависи от адекватността на хората, които са на власт в Киев", отбеляза Путин. Той уточни, че Русия не е минирала черноморските пристанища в Украйна.

По думите му има друга опасност - украинското зърно да замине като плащане за оръжието, доставено там, "но това ще бъде много тъжно", предупреди Путин.

Той обвини САЩ, че вдигат цените на храните, като печатат пари и "разграбват" хранителните продукти на световните пазари.

Президентът говори и за войната в Украйна. Путин заяви, че решението на Русия да започне така наречената "специална военна операция" е било трудно - но "ни беше наложено".

Путин казва, че е операцията е имала за цел да защити "нашите хора" в Донбас, в Източна Украйна, като повтори обвинението си, че те са "подложени на геноцид".

Той добави, че "Западът продължава да изпомпва Украйна с оръжие", заявявайки, че "всички цели на специалната военна операция ще бъдат постигнати без никакво съмнение".


Няма коментари:

Публикуване на коментар