Зима

Зима
Пролет

12 юни 2022 г.

Защо оръжията им няма да спасят Украйна от разгром?

За ужас на  англосаксите истината за доставяните оръжия на Украйна, които не вършат работа, започва да стига и до милиони промити мозъци 

 

Вече е ясно, че започнатата от англосаксите (САЩ и Великобритания) и техните съюзници опосредствана (прокси) война срещу Русия на украинска територия, я очаква неизбежен провал. 

Ще се повтори ситуацията с Афганистан, където  САЩ и натовските му съюзници бяха победени. Но, ако там противниците им бяха по сандали и се придвижваха с колелета, този път срещу тях е една от най-мощните армии в света. И въоръженията й не само не отстъпват на тези на НАТО, а в много категории определено ги  превъзхождат. На тяхно разположение са високоточни крилати ракети, комплекси „Искандер“,  танкове и самолети от най-ново поколение, свръх мощна артилерия, уникални средства за радиоелектронна борба и др.

За качеството на военните инструктори на Запада свидетелства не само разгрома на няколко хилядната украинска армия и фашистите от полка „Азов“ в Мариупол. Западни експерти коментираха, че минимум три седмици ще са необходими на руските военни да превземат донбаският град Северодонецк – той бе освободен след тридневни сражения. Няма нито една спечелена сериозна битка от украинските военни срещу руснаците, а  едва ли ще има и в бъдеще – ярко свидетелство за това, що за професионалисти са натовските инструктори, които осем години подготвят украинците за война с Русия.

В интерес на истината има нещо, на което те ги научиха – да се крият зад живи щитове от мирно население, да разполагат тежките си оръжия в непосредствена близост до детски градини, училища, болници и жилищни сгради. А след като бъдат разбити, да обстрелват яростно с всички налични оръжия териториите, от които те са избягали, за да убиват, колкото се може повече деца, жени, възрастни хора.  Така те си отмъщават за поражението и за това, че на освободените от украинският режим градове населението се реди на опашки, за да получи руски паспорти и да стане гражданин на Русия. Украинските военни се оказаха отлични ученици на натовските си инструктори и в още нещо – във варварското им отношение към руски военнопленници. Тях те жестоко ги изтезават, отказват им медицинска помощ,  разстрелват ги – за това специално са ги готвили експерти на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.

Сега шута, станал по волята на съдбата и на англосаксите президент на Украйна, както и безброй политици и манипулатори на Запад и у нас, продължават да ни омайват с приказки за качествен и победоносен прелом, който неизбежно предстои да се случи скоро в  Украйна. За това е достатъчно  притока на нови и още по-смъртоносни оръжия в тази страна рязко да бъде увеличен.

Разбира се, само човек, който не следи внимателно случващото се в Украйна може да храни илюзии, че нейните въоръжени сили имат шанс да победят някога руските. Това е абсолютно невъзможно да се случи – дори и  на теория.

А парадоксът е и в това, че сред многото причини украинският режим да бъде разгромен и освободените от него територии с исконно руско население да се върнат там, където им е мястото – в Русия, са доставките на оръжия от  Запад. Украинската земя се оказва много точен индикатор и за това, че отдаденият на своята извратена „политическа коректност“, идеализиращ ЛГБТ+ – общността, отричащ ценността на семейството  Запад, се е отучил да прави и качествени оръжия.

В навечерието на изпращането на гаубиците  М777 вестник The New York Times възторжено описваше как те ще изиграят решаваща роля в конфликта с Русия. На Запад и у нас, както и в самата Украйна американските оръдия се представяха като уникално средство, с което ще бъде постигнато най-после пълно превъзходство над руските оръжия. Често бе цитиран полковник Роман Качур – командир на 55-та артилерийска бригада от украинските въоръжени сили, която първа получи М777: „Това е оръжието, което ни приближава до победата!“

Но на практика така силно рекламираното супер-оръдие на САЩ, се оказа безпомощно да води битка с руската артилерия. По своята ефективност М777 въобще не е в състояние да се мери с руските самоходни гаубици САУ Мста 2С19. Това призна дори британската медия Economist в своя редакционна статия, озаглавена  „Как Украйна отвръща на руската артилерия“. За разлика от руските самоходни гаубици М777 е буксирано (теглено) оръдие и затова то е твърде тромаво, когато сменя позицията си. А точно това има ключово значение в контрабатарейна битка, където оръдия се опитват да унищожат тези на противника. Руските артилеристи от САУ Мста 2С19 са защитени от снарядите на противника от мощна броня, докато тези войници, които  обслужват М777  са оставени на волята на съдбата. Те нямат шансове да се спасят от взрива на 152 или 155 мм снаряд – шрапнелите от него поразяват всичко живо на открито в радиус от около 100 метра.

М777 доказва и един от основните недостатъци на западната военна индустрия – да създава невероятно сложни за техническо обслужване и капризни въоръжения. Така оръдието на М777 е разположено в много сложна газо-хидравлична система, което изисква повишено внимание към него – да се внимава да не се нагрее маслото например. Самото дуло на оръдието се огъва, което рязко намалява точността му. Една от причините за това е, че четиритонната машина в Украйна  се тегли вързана за дулото, за разлика от Ирак например, където гаубицата е превозвана с вертолет. И е достатъчно пътищата да са неравни, с препятствия, каквато е ситуацията на полетата в Донбас, за да се влоши неговият прицел. В резултат на това гаубиците  М777 много често се налага да бъдат ремонтирани. Обяснимо е защо още в първата седмица от доставката им в Украйна над една трета от тях вече не ставаха за бойни действия.

В средата на май т.г. медии съобщиха за заповед на Генералният щаб на украинските въоръжени сили, с която се забранява на войниците и офицерите да критикуват публично – пред журналисти, в социалните мрежи и пр., военната техника, която им се доставя от чужбина. А причината за това е растящото недоволство на украинските военни от американските бронетранспортьори М-113, противотанковите комплекси Javelin  и NLAW, британските зенитни комплекси, полските танкове, чешките гаубици „Дона“ и други въоръжения.

Според руски експерти  прехвалените противотанкови ракетни комплекси Javeline, от които САЩ са доставили на украинците над 7000 броя, са се оказали неефективни на бойното поле. Основният им недостатък е, че те трябва да разпознаят танка в инфрачервеният диапазон, т.е. привлича ги топлата бронетехника. Но, ако до танка или бронетранспортьора  нещо гори, то Javeline ще удари пожара, защото там е по-горещо.

В интерес на истината за неефективността на внасяното от чужбина оръжие сериозна причина са и самите украинци – те са  неподготвени да боравят с  него. Медии съобщиха, че украинските подразделения от 113 бригада на териториалната отбрана, разположени в Запорожка област и въоръжени със зенитни ракетни комплекси Stinger, просто не знаят как да работят с тях. Този проблем расте, защото заради недостига на жива сила на бойните позиции се изпращат все по-неподготвени украинци.

Журналисти от  The New York Times посетиха украински военни и с очите си видяха, как те не са в състояние да работят с военната техника, доставена им от САЩ. „Поглеждайки през телескопичния прицел, младши сержант Писанка вижда калейдоскоп от цифри и линии, които, ако се разчетат правилно, трябва да му помогнат да изчисли удара“, пишат авторите на статията. Но украинските войници споделят, че въобще не са в състояние да се ориентират във въоръженията, идващи от чужбина. Така те са получили високотехнологичен лазерен далекомер, който помага за прецизните артилерийски удари. Но никой от украинците не знае как да го използва. Те не могат да се адаптират и към американската система за измерване в инчове и футове, тъй като Украйна използва метричната скала. За  The New York Times ситуацията  наподобява тази в Афганистан, където САЩ се опитаха да въоръжават местните военни. Впоследствие те предадоха властта в страната.

А да не забравяме, че  от момента на появата им на украинска територия оръжията от Запада стават приоритетна цел за руските военни. Тези дни руската далекобойна артилерия унищожи батарея американски гаубици М777, разположени във все още неосвободения град Лисичанск. Няколкото точни удара ги превърнаха заедно с боеприпасите им в купища безполезен метал.

За ужас на  англосаксите и техните марионетки на Запад и у  нас истината за доставяните оръжия на Украйна, които не вършат работа, започва да стига и до милиони промити мозъци. Причината за тяхното събуждане от опиянението, в което са ги вкарали печени манипулатори е, че  простосмъртните данъкоплатци ще трябва да поемат  милиардите долари и евро, давани за оръжия, т.е. хвърляни на вятъра.

Ще се съгласите, че това определено е неприятно. Още повече, когато е съпроводено и с нарастващо усещане, че комфорта, в който си живял през последните десетилетия, едва ли някога ще се върне...


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар